Keresés
Close this search box.

Csökkenő férfiasság – kardiológiai okok?

//

A férfiak merevedési zavara olyan panasz, melyet nem csak az egészséges párkapcsolat érdekében fontos kezelni, mert előfordul, hogy épp az erektilis diszfunkció az első jel, ami kardiovaszkuláris betegségre utal. E problémakörrel foglalkozik a szexuálkardiológia.

Több kutatás igazolja, hogy a rendszeresen előforduló merevedési zavarok nagyobb szív-érrendszeri kockázatra is utalhatnak.

A Vascular Medicine című szaklapban megjelent tanulmány szerint az összekötő kapocs az endothel diszfunkció, vagyis az erek romló tágulási képessége, aminek következtében egyre kevesebb vér képes áramlani bennük. Ez ugyanakkor az érelmeszesedés első stádiumának tekinthető, ami egyben a szívinfarktus és a stroke rizikófaktora.

A vér megfelelő áramlását az erekben számos rizikófaktor nehezítheti, ilyenek elsősorban a diabétesz, a magas vérnyomás, a dohányzás, a mozgásszegény életmód és esetenként a genetikai tényezők is. Ide sorolandó a magas koleszterinszint is. Ha ugyanis a koleszterin lerakódik az erek falán, azok szűkülni fognak, így akadályozott lesz a vér áramlása. Ez a folyamat gyógyszeres kezelés és életmódváltás nélkül érszűkülethez vezethet, ami nemcsak a szív-érrendszeri betegségek elsőszámú rizikófaktora, hanem a merevedési zavaré is.

A férfiak elsősorban urológushoz fordulnak, hiszen a problémának urológiai eredetű oka is lehet, ami kezelést igényel. Szív- és érrendszeri eredet gyanúja esetén azonban a szakorvosok kooperálnak, mert figyelembe kell venni a gyógyszerek esetleges kölcsönhatásait is.

Emellett egyes pszichés tényezőket is számításba kell vennünk. Korábbi felmérések azt mutatták, hogya potenciagondokkal küzdők több mint fele felelősségteljes és sok elfoglaltsággal járó munkát végez. A pozíció mellett a munkával eltöltött idő is jelentősen befolyásolhatja a problémák kialakulását, hiszen az érintettek jelentős része akár 12 óránál is több időt tölt a munkahelyén. Emellett a munkával járó stressz is fontos szerepet játszik az „ágybeli teljesítményben”. A stressz, a megfelelési kényszer, az esetleges frusztráció szintén a vezető okok között szerepelt. A felmérésben résztvevők hangsúlyozták, hogy nagyrészt nem a magánéleti, hanem a munkahelyi gondokban látják a probléma kialakulásának gyökerét.

Ne feledjük, hogy a kardiovaszkuláris okokon túl a lelki eredetű merevedési zavarok igen hatékonyan gyógyíthatók.

Dr. Ferenczy Péter
kardiológus, diabetológus, életmódorvos
Kardioközpont

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!