Keresés
Close this search box.

Életminőség és mikrobiom

//

Az ún. „bél-agy tengely” területén végzett kutatásokból kiderült, hogy az életminőség, a mentális egészség és az emberi mikrobiom összetétele egyértelmű összefüggést mutat.

Mivel a bélflóra szimbiózisban él a gazdaszervezettel, alapvetően hat annak teljes homeosztázisára. Eddig is tudtuk, hogy a bélflóra összetétele meghatározza az emésztés minőségét és az immunrendszer működését, de most már azt is tudjuk, hogy életminőségünk, jó közérzetünk és mentális egészségünk megőrzésében is döntő fontosságú.

Számos vizsgálat mutatja, hogy a stressz szintje és a hangulati zavarok szintén befolyásolhatók a mikrobiom helyreállításával. Magas életminőséget mutató emberek bélflórájában nagy számban kimutathatók egyes baktériumok, míg ezek mennyisége például depressziósok esetében nagyon alacsony. A bélflóra minőségi és mennyiségi szempontból jellemző az egyénre, de azt az életkor, az étkezési szokások és a környezeti hatások is befolyásolják. Ahogy idősödünk, egyre fontosabb tehát a tudatos, élelemi rostokban gazdag táplálkozás!

Forrás: ParaMedica EgészségMagazin

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!