Keresés
Close this search box.

Így segíti az immunrendszert a szelén

//

A szelén nélkülözhetetlen immunrendszerünk megfelelő működéséhez is. Nemcsak a fertőző betegségek rizikóját csökkenthetjük a megfelelő szelénbevitellel, de – erős antioxidáns hatásainak köszönhetően – a krónikus problémák elleni küzdelemben is segít.

Immunerősítés kapcsán a legtöbb embernek elsőként a C-vitamin jut eszébe, és bár a vitaminok is nélkülözhetetlenek az immunrendszer megfelelő működéséhez, a nyomelemekről, elsősorban a szelénről sem szabad megfeledkezni. A szelén több irányból is támogathatja szervezetünk kórokozókkal, betegségekkel szembeni ellenálló képességét. Akinek alacsony a szelénszintje, gyakrabban kaphat el fertőzéseket és általában nehezebben gyógyul fel ezekből.

A szelén erős antioxidáns

Különböző biokémiai folyamatok és oxidáció során szervezetünkben szabad gyökök keletkeznek, melyek károsíthatják a sejtjeinket, sőt akár sejtpusztulást is okozhatnak. Ez pedig jelentős mértékben növelheti bizonyos krónikus betegségek kialakulásának rizikóját is. Emellett az öregedéssel összefüggő egészségügyi problémák egy részéért is a szabad gyökök tehetők felelőssé. A szabad gyökök káros hatásait az antioxidánsok semlegesíthetik, ilyen például az A-, C- és E-vitamin, a melatonin, illetve a Q10– koenzim.

A szelén (pontosabban a szelenoproteinnek nevezett vegyületek) is az antioxidánsok közé tartozik, és nemcsak önmagában rendkívül hatékony a szabad gyökök elleni harcban, de más antioxidánsok, elsősorban az E-vitamin hatásait is felerősítheti.

Nátha, influenza megelőzésére is

A szelén emellett lassíthatja, akadályozhatja szervezetünkben a vírusok elszaporodását, de nemcsak az immunválaszért felelős sejteket stimulálhatja, hanem azokat a sejteket is védi, melyeket a vírusok közvetlenül megtámadnak. Az előttünk álló őszi-téli időszak vagy az influenzaszezon különösen megviselheti azokat, akiknek a szervezetében túl kevés a szelén, hiszen egyik megfázásból a másikba esnek. Állatkísérletek során kimutatták, hogy a szelénhiány súlyosabb gyulladásokkal és kiterjedtebb fertőzésekkel hozható összefüggésbe.

Pótolnom kellene a szelént?

Azt sajnos nem lehet kijelenteni, hogy a szelén minden betegségtől és fertőzéstől megvédő „csodaszer”, hiszen a biokémiai és fiziológiás folyamatok igen bonyolultak.

Az viszont egyértelmű, hogy minél kevesebb a szelén valakinek a szervezetében, annál fogékonyabb lehet bizonyos problémákra, ráadásul ezek súlyosabb formában is jelentkezhetnek nála. Nem szabad elfeledkezni arról sem, hogy ételeink szeléntartalma a termőtalaj szeléntartalmával függ össze.

Magyarországon (és Európa más országaiban) sajnos nincs elég szelén a talajban, ezért még az is enyhe mértékű szelénhiánnyal küzdhet, aki egyébként egészségesen és változatosan táplálkozik.

Szerencsére már kisebb mennyiség is elegendő lehet a szervezetünk szelénraktárainak feltöltéséhez, de mielőtt étrend-kiegészítőt választunk, ellenőrizzük azt is, milyen formában található benne a szelén – a szerves szelén ugyanis jobban hasznosul a szervezetben, mint a szervetlen szelénforma.

Forrás: Egészségkalauz

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!