Keresés
Close this search box.

Jól működik az immunrendszered?

//

Az ősz kezdete nehéz időszak, hiszen még tart a pollenszezon, így sokan szenvednek az allergiás panaszok miatt. Ugyanakkor egyre több időt töltünk zárt helyen (iskolában, munkahelyen), ami növeli a különféle, főként légúti fertőzések gyakoriságát. Ilyen körülmények között immunrendszerünk normálistól eltérő működése növeli bizonyos betegségek, fertőzések, allergia, autoimmun és degeneratív betegségek kockázatát.

Ha túlpörög

Az immunrendszer fokozott működésének egyik leggyakoribb megjelenési formája az allergia. Az allergiás beteg immunrendszere a környezetben található ártalmatlan anyagokat is veszélyesként értelmezi, ezért védekező immunreakciót, „támadást” indít ellene. Az immunrendszer érintettsége kapcsán fontos megemlítenünk a komoly légúti tüneteket okozó asztmát is, melynek kezelésében a tüneteket mérséklő természetes anyagok és gyógyszerek mellett fontos szerepet játszanak az immunrendszer túlműködését csökkentő készítmények.

Ha önmaga ellen fordul

A túlműködés másik megjelenési formái az autoimmun betegségek, melyek során az immunrendszer önmaga ellen fordul: atest saját szöveteit pusztítja el. A terápia elsődleges célja itt a túlműködés mérséklése, mellyel az egyes betegségek tünetei jelentősen javíthatók. Az autoimmun betegségek gyakrabban fordulnak elő hölgyek körében. Legismertebb formái a sokízületi gyulladás, a gyulladásos bélbetegségek, a lupusz, a szklerózis multiplex, az autoimmun pajzsmirigybetegségek és az 1-es típusú cukorbetegség. Ezek kialakulásának pontos oka még nem tisztázott, de megfigyelhető a családi halmozódás.

Ha elégtelenül működik

Immunhiányos állapot genetikai rendellenesség következtében is kialakulhat, de alulműködést eredményezhetnek bizonyos betegségek, hiányállapotok vagy gyógyszerek is. Az immunrendszer működését csökkentő betegség például az AIDS: a HIV-fertőzés hatására az immunsejtek elpusztulnak, így a betegség előrehaladtával a szervezet egyre védtelenebbé válik a kórokozókkal szemben.

Bizonyos gyógyszerek ugyancsak elnyomják az immunrendszer működését, így szintén növelik a különböző fertőzések kockázatát.

Az egészségtelen életmód – nem megfelelő étrend, kevés alvás és a rendszeres testmozgás hiánya – mellett a mindennapi stressz is próbára teszi védekezőrendszerünket.

A stressz immunrendszerre gyakorolt hatását több vizsgálat is alátámasztja. Ennek egyik magyarázata, hogy a stresszhelyzetekben termelődő – és a vészhelyzethez való jobb alkalmazkodást segítő – kortizol hormon tartós vagy túlzott mértékű megterhelés esetén gátolja az immunrendszer működését.

A fokozott stresszterhelés vérvizsgálattal is igazolható. A C-reaktív protein (CRP) az akut gyulladásos folyamatokban megjelenő fehérje. A folyamat kezdetekor szintje hamar megemelkedik, a gyulladás múltával pedig gyorsan csökken, így segítségével könnyen lehet következtetni az immunrendszer működésére, vagy akár a szervezetet érő pszichoszociális stressz mértékére is.

Az immunrendszer kimerülését elsőként rendszerint a különféle betegségek iránti fogékonyság növekedése jelzi. Érdemes tehát akár megelőzésként is támogatást nyújtanunk immunrendszerüknek, lehetőség szerint természetes készítményekkel.

Dr. Kádár János
belgyógyász, allergológus, immunológus szakorvos
immunkozpont.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!