Keresés
Close this search box.

Kezelés nélkül nem múlik el!

//

Az irodai ülőmunka következményeként egyre gyakrabban jelentkezik fiatalabbaknál is az aranyérbetegség, ami korábban inkább az 50 év felettieket és a kismamákat érintette. A betegek nem szívesen fordulnak orvoshoz, mivel kellemetlennek érzik a panaszt, pedig kezelés nélkül nem múlik el, sőt komoly szövődmények is kialakulhatnak.

Ahogy a lábakon a visszerek, úgy a végbél és a végbélnyílás falában is kialakulhatnak vénatágulatok. Ezeket aranyeres csomóknak nevezzük, melyek lehetnek külső, a végbél záróizmán kívül elhelyezkedő, vagy belső, a végbélnyílásba bedomborodó aranyerek.

TÜNETEK

A lábon kialakuló visszerekhez hasonlóan az elhanyagolt aranyér is idővel egyre súlyosbodó tüneteket okozhat: viszketés, fájdalom, gyulladás, váladékozás, majd vérzés, esetenként vérrög keletkezése.

Korai stádiumban a csomók még nem tapinthatók, székeléskor kitüremkednek (ekkor idegentest-érzés is tapasztalható), aztán maguktól visszahúzódnak; székeléskor viszketés, enyhébb fájdalom jelentkezik.

Később már csak kézzel helyezhetők vissza a csomók; székeléskor vérzés jelentkezhet.

Súlyosabb esetben a csomók kézzel sem helyezhetők vissza, érzékennyé, fájdalmassá válnak. Előzzük meg a bajt: ne üljünk egész nap egyfolytában és kezeltessük idejében a panaszokat!

KEZELÉS

Már az első, enyhébb tünetek észlelésekor forduljon orvoshoz, mert kezelés nélkül az aranyeres csomók súlyosbodására lehet számítani! Súlyosabb esetben viszont már elkerülhetetlen az orvosi beavatkozás. Senkit ne tévesszen meg a békés, gyulladásmentes aranyér. Stádiumtól függetlenül előfordulnak tünetmentes epizódok, de a panaszok ezután kiújulnak, fokozódnak, az aranyér magától nem gyógyul meg!

Sebészeti ellátást igénylő állapotok

  • A végbélből kifordult csomók már nem helyezhetők vissza,
  • szinte mindennapos a vérzés,
  • állandó diszkomfort, változó mértékű fájdalom,
  • aranyeres krízis: a fájdalom mellett gyulladással és lázzal is járhat.

Dr. Medgyesy Gábor
sebész szakorvos
Trombózis- és Hematológiai Központ

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!