Keresés
Close this search box.

Még mindig jól vagyok!

//

A tudomány fejlődésével egyre bővül az egészséges élethez és a jó életminőséghez szükséges tápanyagok listája. Fiatalon szervezetünk látszólag „automatikusan“ jól működik, ám az évek múltával egyre több a teendőnk, hogy megőrizzük jó erőnlétünket, energiánkat és fiatalos külsőnket.

Egyre több kutatás bizonyítja, hogy az oxidatív stressz, szervezetünkben a szabad gyökök képződésének folyamata sejtkárosító hatású. A következmény: számos működési rendellenesség, gyulladás, kóros elfajulás, mely gyorsítja a szervezet öregedési folyamatát.

A szabad gyökök ellen az antioxidánsok – például a C- és E-vitamin, szelén – nyújtanak védelmet. Ezek anti-aging hatásúak, vagyis csökkentik az öregedés jeleit és javítják az agyműködést is. Azokban az országokban – például Japánban –, ahol jobb a talaj szelénellátottsága, magasabb az átlagéletkor, mivel a japánok táplálkozásukkal fedezni tudják anapi 50-70 mikrogramm szükségletet.

A vizsgálatok szerint a szelén javítja az immunrendszer működését. Nem véletlen, hogy számos súlyos fertőző betegség a Föld szelénhiányos területeiről, például Kongóból vagy Kínából indul ki. Emellett fékezi a szervezet öregedési folyamatait is.

Természetes szelénforrások: búzacsíra, zabpehely, barna rizs, narancslé.

Szinte minden élő szervezet számára alapvető fontosságú elem a vas. Legfontosabb formája a vér oxigénszállító fehérjéje, a hemoglobin. A szervezet a bakteriális fertőzések elleni küzdelemben vasat raktároz el a sejtekben, így a kórokozók nem férnek hozzá.

A Pennsylvania Egyetemen végzett korábbi klinikai vizsgálatban nőknek étrend-kiegészítőként vasat adtak, és kimutatták, hogy javult a rövid és hosszú távú memóriájuk, valamint a kognitív funkciójuk.

Vasban gazdag élelmiszerek: búzacsíra, lencse, kaviár, sörélesztő, spenót és sóska.

Étrendünk nem tartalmaz elegendő krómot, az átlagos bevitel alig egyötöde a napi ajánlott 120 mikrogrammos mennyiségnek. Ráadásul az ételek elkészítése közben a krómtartalom tovább csökken, sőt a szénhidrátban gazdag étrend és a stressz is kiüríti a szervezet krómraktárait. Krómkészletünk az életkorral is csökken, ezért idősebbeknek, inzulin-rezisztenciában vagy cukorbetegségben szenvedőknek érdemes növelniük a bevitelt.A kutatások szerint ennek hatására már néhány hét múlva lényegesen javul a szénhidrát-anyagcsere, a vércukorszint, csökken a nassolás iránti vágy, hatékonyabb a fogyókúra, és megszűnik a cukorbetegeknél tapasztalható fáradtság is.

Természetes krómforrások: sörélesztő, gombák, brokkoli, bizonyos növényi magvak, osztriga.

A cink szerepe rendkívül sokrétű, a fehérjeszintézis mellett például az egyik legfontosabb antioxidáns enzim, a szuperoxid-dizmutáz alkotóeleme, ezért segíti a kóros szénhidrát-anyagcserében megnövekedett oxidatív stressz káros szövődményeinek megelőzését. A cink megfelelő szintje a szervezetben hozzájárul az immunrendszer optimális működéséhez is.

Természetes cinkforrások: marha-, bárány- és csirkehús, mogyoró- és diófélék, hüvelyesek, babfélék.

A kobalt a B12-vitamin alkotóeleme, mely részt vesz többek között a vasanyagcserében, egyes enzimek szabályozásában, a fáradtság és a szellemi leépülés mérséklésében.

Természetes kobaltforrásként a szervezet számára egyedül a B12-vitamin használható, melynek forrásai: a hús, tej, tojás és a káposzta.

Fenti antioxidánsok, nyomelemek hiánya esetén érdemes étrendünk módosításával a pótlást mielőbb megkezdeni, mert hiányuk nemcsak gyorsabb öregedést eredményez, de már fiatalon is tartós, esetleg maradandó károsodásokhoz vezethet.

Dr. Kökény Zoltán
Péterfy Sándor utcai Kórház főigazgatója

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!