Keresés
Close this search box.

Menedzserfitnesz

//

Ön hogyan bírja a túlfeszített munkát, a mentális megterhelést, és hogyan kezeli a stresszt? Ha már a padlón érzi magát emiatt, jobb, ha tudja: nincs egyedül. A kiégés különféle tünetei leggyakrabban a kommunikációval kapcsolatos szakmákban dolgozóknál jelentkeznek (orvosok, jogászok, ügyfélszolgálatosok, pedagógusok), és jelentősen rontják az érintettek teljesítményét és életminőségét. Kérdés: mit tehetünk ilyen helyzetben?

A krónikus, emocionális megterhelések, a stressz nyomán fellépő fizikai és mentális kimerülés gyakran jár a reménytelenség és inkompetencia érzésével, a célok és ideálok elvesztésével. Ilyen kiégett, elfásult állapotban lehetetlen fenntartani azt a mentális jóllétet és lelki egészséget, ami a sikeres munka elengedhetetlen feltétele. Amikor tehát megjelenik a megfelelni képtelenség érzése és erősödik a stressznyomás, ideje belekezdeni egy megreformált életstílus kialakításába.

A mentális stressz nem automatikusan vezet kiégéshez. A kimerültség és a reménytelenség érzése elkerülhető, ha teszünk is ezért. Ma már létezik kifejezetten menedzserek számára összeállított fitneszprogram. Íme néhány hasznos módszer!

Tegye, amit szeret! – Emlékezzen vissza, miért szerette és választotta azt a munkát, amit most végez! Ha még mindig szereti, érezze magát szerencsésnek és álljon vissza a régi pozitív beállítottságára, próbálja újraéleszteni a régi elhivatottságát! Ha viszont már szenved a munkájától, vegye sorba, mivel foglalkozna szívesebben, hiszen az élet túl rövid ahhoz, hogy olyan munkát végezzen, amit nem szeret.

Irányítsa a gondolatait! – Mindenkivel előfordul, hogy őrült gondolatok cikáznak a fejében, különösen akkor, ha valamiről nincs elég információ és elkezdünk elméleteket gyártani. Ezek leginkább negatívak, és kifejezetten ellenünk irányulnak. Jó hír, hogy meg lehet tanulni a gondolatok pozitív irányba terelését, ez pedig a stresszt is jóval kezelhetőbbé teszi.

Építsen fel egy belső kört! – Gondolja végig, kik azok, akik feltétel nélkül szeretik önt és érdek nélkül a legjobbat akarják, és a végsőkig is elmennének önért. Kezdje el jobban ápolni ezeket a kapcsolatait, mindennap lépjen kapcsolatba legalább egyikükkel!

Ügyeljen az egészségére! – Óriási különbséget jelenthet a közérzet szempontjából az egészségesebb étkezés és egy kis testmozgás. Ha ebben csak egy kicsit előre lépünk, már tettünk valamit magunkért.

Csendesedjen el! – Akkor jönnek a legjobb ötletei, amikor kipihent és nyugodt? Ha folyton rohan, ritkán adódnak ilyen pillanatok! Szakítson rendszeresen időt, napi néhány percet a relaxálásra!

Használja a kreatív képzeletét! – Elménk csodálatos dolgokra képes. Higgyen benne, hogy képes jó döntéseket hozni és kreatívan megoldani a problémákat! Sokkal több ötletesség lakozik Önben, mint gondolná.

Tegyen rendet! – Valóban szüksége van a rengeteg holmira, amivel körbeveszi magát? Ha rend és tisztaság veszi körül, ettől is csökken a napi stressz-szintje. Ha vesz valami újat, szabaduljon meg valami régitől!

Tartsa harmóniában a lelkét! – Ha Önnél az ima jelenti az utat a felsőbb hatalomhoz, imádkozzon! Ha spirituális könyvek olvasgatásával szakad el a mindennapoktól, tegye azt vagy éppen meditáljon! A lényeg, hogy rendszeresen szakítson időt a lelke karbantartására is!

Mondjon köszönetet! – Hajlamosak vagyunk arra fókuszálni, ami hiányzik vagy ami rossz az életünkben, és nem arra koncentrálni, ami jó, amink van. Próbálja kialakítani azt a szokást, hogy a nap végén legalább három dologért köszönetet mond, így a fókusz lassan a pozitívumokra kerül.

Fogadja el, ami van! – A dolgok nem mindig úgy alakulnak, ahogyan elterveztük. Ha mindig azt várjuk az élettől, hogy sorban és kiszámíthatóan megvalósuljanak a terveink, hamarosan csalódni fogunk. Amennyiben a nyafogást és a panaszkodást választjuk, csak a szenvedéseinket hosszabbítjuk meg. Ami elé állít minket az élet, azon nem változtathatunk, de a hozzáállásunkon igen!

Dr. Babai László
életmódorvos
Életmód Orvosi Központ

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!