Keresés
Close this search box.

Ne bosszantsatok, mert felmegy a vérnyomásom!

//

Jobb, ha tudjuk, hogy a stressz, a szorongás és a magas vérnyomás közti összefüggés oda-vissza működik: mindkettő fokozhatja a másik hatását. Legyünk tehát elővigyázatosak e téren is!

Az American Psychological Association definíciója szerint a stressz, a szorongás olyan fizikai tüneteket okozhat, mint az erős szívdobogás, izzadás, növekvő vérnyomás, de mindez fordítva is igaz: önmagában a magas vérnyomás tudata is okozhat az érintett számára stresszt, szorongást.

Az aggodalom, a szorongás során a test stresszhormonokat termel, amelyek természetes módon emelik a pulzust, szűkítik az ereket, ami a vérnyomás emelkedéséhez vezet. Mindez azonban jellemzően átmeneti jellegű, hiszen megnyugvás után jó esetben visszaáll a normális értékekre.

A tartós, kezeletlen stressz azonban idővel károsíthatja a szívet, az ereket, a vesét, így a magas vérnyomás állandósulhat.

Az érem másik oldala

Stresszérzékenységtől függően, egyeseknél már eleve a magas vérnyomás diagnózisa is szorongást válthat ki. Az ún. hipertenziós krízis tünetei azonban kifejezetten stresszreakciót indíthatnak be az érintetteknél. Ilyenkor nem a vérnyomás számszerű értéke számít, hanem a vérnyomás hirtelen kiugrása, ami egyénenként változó mértékű. Esetenként nagyobb problémát okozhat, ha valakinek gyorsan 120/80 Hgmm-ről 160/100 Hgmm-re emelkedik a vérnyomása, mint egy stabilan magas, panaszmentes 210/120 Hgmm-es érték.

A vérnyomás kiugrása esetén előfordulhat orrvérzés, rossz közérzet vagy fejfájás. Várjunk ilyenkor 5 percet és ismételjük meg a mérést. Amennyiben az értékek rendeződnek, nincs teendő, ha azonban nem csökkennek, és a panaszok is fennállnak, hívjunk mentőt!

Ha valaki nem tudja feldolgozni a mindennapi stresszt, érdemes ebben segítséget kérnie. A pszichológiai, pszichiátriai módszerek mellett azonban nagy szerepe lehet az életmódváltásnak – a rendszeres testmozgásnak, táplálkozásnak, relaxálásnak – a pszichés egyensúly visszaszerzésében.

Természetesen a magas vérnyomást is kezelni kell, már csak a szövődmények megelőzése végett is.

Dr. Jenei Zsigmond Máté
belgyógyász, kardiológus szakorvos
Kardioközpont

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!