Keresés
Close this search box.

Nem csak képzeli: a pollenszezon tényleg évről évre rosszabb!

//

A pollenallergiások száma világszerte folyamatosan emelkedik. A klímaváltozás több módon is hozzájárul, hogy egyre több a szénanáthás, egyre tovább tart a szezon és erősebbek a tünetek.

A The Lancet Planetary Health cikke szerint az átlaghőmérséklet emelkedése miatt világszerte olyan mértékben megnőtt a pollenkoncentráció, hogy még a nem allergiásoknál is légúti tüneteket okozhat, ráadásul a pollenszezon egyre hosszabbá válik.

A leggyakoribb allergiát okozó növény, a parlagfű pollentermelése megduplázódott.

A kutatók megfigyelték, hogy az időjárási tényezők változása mellett a szén-dioxid szint is fontos tényező. A korábbi 280 ppm helyett a szén-dioxid koncentráció napjainkban már 400 ppm.

A szén-dioxid fontos tápanyagot jelent a növényeknek, ami nemcsak a fejlődésüket serkenti, de hatására több pollent is termelnek. Az előrejelzések további aggasztó növekedést jeleznek: 2100-ra a koncentráció elérheti a 730-1020 ppm-et is. Ennek hatását már jóval korábban érezni fogjuk: kb. 2040-re a pollenszám a jelenlegi kétszerese lesz. A kedvezőtlen hatás az összes légúti allergiás beteget érinti.

Kettős csapás: agresszívebb pollenek

A magasabb pollenszám mellett a növekvő szén-dioxid koncentráció növeli az allergén peptidek számát is. Ezek „molekuláris szignálok”, melyek kiváltják az immunválaszt, a több peptid pedig növeli az allergia súlyosságát.

A fokozódó tünetek és az egyre hosszabbodó allergiaszezon miatt a betegeknek fontos a naprakész tájékozottság, ugyanis nem hagyatkozhatunk már a korábbi pollennaptárra. A panaszok megfelelő, időbeni kezelése még fontosabbá vált, hogy elkerüljük a szövődményeket, az újabb allergiák vagy az asztma kialakulását. A tüneti szerek – antihisztamin és szteroid orrspray – mellett érdemes a tartós megoldást nyújtó allergén specifikus immunterápiáról is érdeklődni a kezelőorvosnál.

Dr. Moric Krisztina
fül-orr-gégész, allergológus főorvos
Allergiaközpont

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!