Keresés
Close this search box.

Nevelj egészséges gyereket!

//

Szép, okos, boldog, egészséges gyerek – ez minden szülő álma. Ebből csak egy szelet a testi egészség, de jelentősége nem lebecsülendő, hiszen testünket használva tudjuk csak megvalósítani életünk, jövőnk nagy céljait!

Tények

  • a 3 évnél fiatalabb magyar gyerekek 80%-a az ajánlottnál jóval több cukrot fogyaszt;
  • minden 10. szülő édességgel jutalmaz,
  • a család étkezési szokásai nyomán nemcsak a túlsúly, hanem a kapcsolódó betegségek is öröklődhetnek.

Vitathatatlan, hogy az élet első 1000 napjában rögzülő táplálkozási szokások és az akkor kialakuló ízpreferencia kiemelt szerepet játszhat a felnőttkori szív-érrendszeri megbetegedések, a diabétesz és az elhízás kialakulásában vagy megelőzésében.Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) meghatározása szerint az elhízás a leggyakoribb nem fertőző krónikus betegség. Testsúlyunk kialakulásáért génállományunk és életmódunk egyaránt felelős. Így azokban a családokban, ahol a hízásra való hajlam öröklődik, különösen figyelni kell a gyermek optimális súlyának megtartására.

Egy korábbi kutatásban 2300 óvodás gyermeket vizsgáltak. A gyerekek és szüleik testtömeg indexének összehasonlítása egyértelműen igazolta az összefüggést az örökletes tényezők, a szülők életmódja és a gyermekek testsúlya között. Ahol egy elhízott szülő volt, ott a gyermeknél 2-szeres, két elhízott szülőnél 2,4-szeres volt a túlsúly valószínűsége. A kisgyermekkorban megszokott étkezési és egyéb életmódbeli szokások tehát rögzülnek és mintaként szolgálnak felnőttkori életvitelünkhöz, így életre szólóan meghatározzák egészségi állapotunkat! Így lesz az egészséges gyerekből egészséges felnőtt vagy túlsúlyos gyerekből szívbeteg, diabéteszes felnőtt!

Mit tehetünk?

Kezdjük egészen az elején! Az újszülöttet – ha szerencséje van – édesanyja szoptatja lúgosító hatású anyatejjel. Hat hónapos kor után, amikor már nem az anyatej dominál, akkor érdemes megismertetni a gyerekekkel az egészséges táplálékokat. Bevezethetjük náluk a zöldségeket, gyümölcsöket, pár csepp hidegen sajtolt olajat, később a növényi tejeket, és a teljes kiőrlésű gabonából készült élelmiszereket.

A gyermek alapvetően azt eszi, amit kiskorában elé raknak, olyan ízeket kedvel, amivel rendszeresen találkozott. Szülőként tehát rajtunk áll, hogy elindítjuk-e gyermekünket az egészség és energikusság felé vezető úton.

Antal Rita
dietetikus

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!