Keresés
Close this search box.

Nyugi! Ne görcsölj! Lazíts!

//

Rohanó életmódunk közepette sokan úgy vélik: a stressz elől nincs menekvés. Még a vakációnk alatt is előfordulhat, hogy halálra idegesít a strandon mellettünk horkoló napfürdőző, nem is beszélve a munkába visszatérve ránk zúduló feladathalmazról és teljesítménykényszerről.

Legtöbbünk életének elkerülhetetlen velejárója a stressz, de van rá módszer, hogy felkészítsük szervezetünket, és megtanuljuk észrevenni a stressz figyelmeztető jeleit (alvászavarok, fejfájás, ingerültség). Ha felismertük, hogyan reagál szervezetünk a stresszre, begyakorolhatjuk, hogyan „kapjuk el” még a stresszciklus elején. Egyszerű technikákkal (tudatos relaxáció, pár perces meditáció, testmozgás) megelőzhetjük a tünetek súlyosbodását, sőt már a kialakulását is.

A relaxációs technikák egyik célja, hogy a stressz következményeivel ellentétesen ható relaxációs választ váltsanak ki, például lassuljon a pulzus és a légzés, illetve csökkenjen a vérnyomás.

Valójában életünkben minden fontos változás stresszel járhat, melynek során kialakul az ún. „üss vagy fuss reakció”: ilyenkor szervezetünk az „önvédelemhez” adrenalint választ ki, felgyorsul az anyagcsere, a pulzus, emelkedik a vérnyomás és szapora lesz a légzés. A túl gyakori hormonhatás számos betegséget okozhat: szorongást, depressziót, magas vérnyomást, infarktust, álmatlanságot stb.

Nincs olyan gyógyszer, amellyel a stressz gyógyítható lenne! Így nekünk kell változtatnunk a stresszes helyzeteken rendszeresen előidézett relaxációs válasszal. Míg a stresszreakció automatikus, a relaxációs válaszhoz két lépés szükséges.

1. Az ismétlés, ami lehet egy hang kiejtése – például az „om” –, vagy egy szó (például a „szeretet”, „béke”, „nyugi”), de lehet ima, egy mondat vagy akár egy ismétlődő mozdulatsor is.

2. Ha az ismétlés közben más gondolatok zavarnak, ne vegyünk róluk tudomást, hanem térjünk vissza az ismétléshez!

Naponta 1-2 alkalommal, 10-20 percig gyakoroljuk ezt a technikát. Ezen kívül a jóga, taj-csi vagy a kocogás is segíthet.

Tudományosan bizonyított, hogy a relaxációs válasz hatására megváltozik bizonyos hormonok – adrenalin, noradrenalin, kortizol – szintje, illetve egyes agyi folyamatok is – ettől nyugszunk meg.

Forrás: bensonhenryinstitute.org

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!