Keresés
Close this search box.

Őrizzük meg a nyáron termett gyümölcsöket!

//

Az egészségügyi ajánlások szerint naponta 40-50 dkg gyümölcsöt, zöldséget kellene elfogyasztanunk, hogy ellássuk szervezetünket a szükséges vitaminok, ásványi anyagok, mikroelemek, polifenolok – ezen belül is a flavonoidok – minél szélesebb választékával. Most még gyümölcsdömping van, hasznosítsunk mindent: ami nem fogy el, tegyük el télre!

Minden gyümölcs fontos és hasznos, de egészségünket leginkább talán a magas rosttartalmú, flavonoidokban is gazdag, színes gyümölcsök támogatják. Ezek közül is talán legértékesebbek a piros, lila, kék és fekete bogyós gyümölcsök – ezek a leggazdagabbak az egészségünket védő antioxidánsokban. A növények ún. antioxidáns kapacitását többféle nemzetközi mértékegységgel mérik, talán legismertebb az ORAC-érték. A kutatók eltérő sorrendeket állapítanak meg a hatékonyságot illetően, de a következők szinte mindenkinél szerepelnek: fekete berkenye, fekete áfonya, fekete bodza, fekete ribizke, kékszőlő, fekete szeder, kökény. Utóbbi (a gránátalmához hasonlóan) egy további értékes összetevőt, ellagsavat is tartalmaz, ami egy fontos anticarcinogén, daganatmegelőzést segítő polifenol.

Mivel minden gyümölcs érték – bogyós és nem bogyós, a sárgától a feketéig –, fogyasszunk belőlük változatosan, minél többfélét most frissen, de tegyünk el télre is! Ehhez többféle tartósítási módszer is rendelkezésünkre áll.

▶ A gyümölcsök fagyasztása rengeteg energiát emészt fel, melynek előállítása jelentős környezetszennyezéssel jár.

▶ A legökológikusabb módszer az aszalás, mellyel a legnagyobb arányban őrizhetjük meg a gyümölcsök beltartalmi értékeit. Igaz, több munkával jár a gyümölcsök szétterítése, állandó forgatása, a napenergiával működő aszalót pedig kevesen engedhetik meg maguknak.

▶ Ha erre nincs módunk, marad a hagyományos befőzés, de érdemes ezt is egészségesebb összetevőkkel végeznünk!

Kérdés: cukor vagy tartósítószer? – Ha sok cukrot használunk, elhagyhatjuk a tartósítószert. Ha keveset – vagy cukormenteset – szeretnénk, akkor vagy tartósítószert adagolunk vagy alkoholt vagy sokáig kell főznünk, így sok tápanyag megy veszendőbe. Ma már többféle korszerű összetevő is rendelkezésünkre áll, ha például valaki allergiás a tartósítószerekre vagy cukorbeteg, vagy egyszerűen egészségesebb alternatívát keres. Tartósítószernek érdemes nátrium szorbátot használni, amit a vörösáfonyából vonnak ki, így nincs káros hatása, a szervezetben lebomlik. Sajnos nem mindig kapható.

Természetes növényi tartósítószerek: fahéj – védelmet nyújt a baktériumos és gombás fertőzések ellen; ánizs – baktériumölő hatású; szegfűszeg – fertőtlenítő.

Szörp, dzsem, lekvár – Amiből szörp és dzsem is nyerhető (például meggy, szamóca, málna, ribizli), érdemes egyszerre eltenni, s a szörpből visszamaradt gyümölcshúst feldolgozni dzsemnek.

Íme néhány ötlet röviden:

SZAMÓCADZSEM – A szörpkészítéskor visszamaradt gyümölcsvelőt megmérjük és kilónként 20 dkg cukorral felfőzzük (nem kell sokáig főzni). Előmelegített üvegekbe tesszük, száraz gőzben hűl ki.

BODZABOGYÓDZSEM – Az érett bodzabogyót leszemezzük, megmossuk, kilónként 25 dkg virágmézet adunk hozzá, 25-30 percig főzzük, majd előmelegített üvegekbe töltjük. Tetejét tartósítószeres vízben nedvesített celofánnal zárjuk, száraz gőzben hagyjuk kihűlni.

Ugyanezt a fekete eperfa termésével is elkészíthetjük.

KÖKÉNYKOCSONYA – 1 kg megmosott kökényt 1 kg hámozatlan, gerezdekre vágott almával összekeverünk, kevés vízzel puhára főzzük, levét leszűrjük és cukorral felfőzzük. Zselét adunk hozzá, üvegbe töltjük, száraz dunsztba tesszük.

Forrás: ParaMedica EgészségMagazin, receptek: Temesvári Gabriella

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!