Keresés
Close this search box.

Sport pro és kontra – tanácsok visszereseknek

//

Számos tévhit kering a köztudatban a visszereseknek javasolt testmozgással kapcsolatban. Tekintsük át röviden, mi az, ami ajánlott és mi az, ami kerülendő.

Ami kerülendő

A visszérbetegség oka a vénákban megnövekedett nyomás, ami főként a gravitációból ered, és tartós fennállása a vénabillentyűk elégtelenségéhez, a vér pangásához, majd az erek kitágulásához vezet. Azok a sportok kerülendők, amelyek fokozzák ezt a nyomást és nagy fizikai megterhelést jelentenek, például a súlyemelés, a testépítés, az intenzív futás, a folytonos ugrálással járó testedzés. Mivel a melegben az erek kitágulnak, fokozódik a pangás, ezért kerülendő a Bikram jóga, a forró fürdő és a szauna is.

Ami ajánlott

A visszeresek sem kaphatnak „felmentést” a testmozgás alól, hiszen az állapot romlása, a szövődmények kialakulása – az orvosi kezelések mellett – megfelelő életvitellel, sportolással késleltethető. Főként a lábszárban működő izompumpát kell edzésben tartani, hiszen ez keringeti a vénákban lévő vért.

E célra a legelőnyösebb sportok: az úszás, a kerékpározás, illetve a kevésbé terhelhető betegeknek a séta. Ezen mozgásformáknak több előnye is van:

Az úszás során a ritmusos lábtempók remekül működtetik az izompumpát, ráadásul a vízszintes testhelyzet miatt kisebb a lábakat terhelő véroszlop súlya is. Azoknak, akik a visszér mellett túlsúllyal is küzdenek, szinte csakis ezzel a sporttal szabad próbálkozniuk.

Amint a vízbe merülünk, a víz nyomása a testre nehezedik, így kipréseli a lábban pangó vért, vagyis a telt visszerek kiürülnek. Mivel az úszás kifejezetten hideg vízben ajánlott, azzal a pozitív hatással is számolhatunk, hogy a hideg összehúzza a vénák falában lévő simaizmokat, ezzel segíti a vénás visszaáramlást.

▶ Az úszáshoz hasonlóan a biciklizés is edzi a láb izompumpáit, így elősegíti a pangó vér kiürülését.

▶ Ugyanilyen a hatása a sétának is, amelyet érdemes a lehető legintenzívebben végezni.

▶ A speciális értornák célja, hogy fekvő helyzetben a comb és a lábfejek tor-náztatásával kiürítsük a vénákat.

Dr. Sepa György
sebész, érsebész szakorvos
Trombózisközpont

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!