Keresés
Close this search box.

Szellemileg a csúcson!

//

Ahogy elérkezik a szeptember, a nyári pihenés után sokan szembesülünk az iskolakezdés vagy munkába való visszatérés nehézségeivel. Ez az időszak egyszerre lehet pezsdítő és kihívásokkal teli, hiszen a vakációs üzemmódról át kell állnunk egy fókuszáltabb, produktívabb rutinra. A sikeres átmenethez érdemes kívül-belül optimizálnunk a folyamatokat. Vizsgáljunk meg néhány stratégiát a kognitív funkciók javítására, és nézzünk meg, hogyan lehetnek a segítségünkre egyes gyógynövények és tápanyagok!

A szeptemberi átmenet: egy friss kezdet

A szeptember új kezdet a diákoknak – új tanév vagy új iskola, tele lehetőségekkel a tanulásra, fejlődésre. A felnőttek számára pedig visszatérés a korábbi intenzív, teljes sebességű működéshez. A fókuszáláshoz, a mindennapok hatékony szervezéséhez, eközben az egészségünk megőrzéséhez szükséges egyensúly fenntartásához pedig sok energiára lesz szükségünk.

Stratégiák a mentális erő és a koncentráció fenntartásához

1. Állítsunk fel rutinokat! – A következetesség kulcsfontosságú a kognitív teljesítmény szempontjából. Készítsünk napi ütemtervet, amely magában foglalja a tanulás vagy munka meghatározott időpontjait, a szüneteket, étkezéseket és az alvást. Ez segít szabályozni a test belső óráját, javítva a fókuszt és a produktivitást. Ehhez érdemes tanulmányozni a hagyományos kínai biológiai órát, ami megmutatja, hogy melyik szervünk mikor aktív igazán és mikor van pihenő állapotban.

2. Teremtsünk produktív környezetet! – Legyen munkaterületünk mentes a zavaró tényezőktől! Egy jól szervezett, nyugodt és csendes környezet jelentősen javíthatja a koncentrációs képességet.

3. Tűzzünk ki tisztázott célokat! – Minden nap határozzuk meg, mit szeretnénk elérni aznap. Bontsuk a feladatokat kisebb, kezelhető részekre, és egyesével foglalkozzunk velük! Ez nemcsak kevésbé teszi ijesztővé a nagy projekteket, hanem egy-egy részfeladat befejezése sikerélményt is ad, ami fenntartja a lelkesedést.

4. Tartsunk rendszeres szüneteket! – A Pomodoro technika, amely 25 perc munka és 5 perc szünet váltakozását jelenti, különösen hatékony lehet. A rövid szünetek megakadályozzák a kiégést és frissen tartják az elmét.

5. Maradjunk hidratáltak és tápláltak! – A megfelelő folyadékfogyasztás és táplálkozás alapvető az agyműködés szempontjából. Gondoskodjunk arról, hogy elegendő vizet igyunk, és kiegyensúlyozottan táplálkozzunk! Utóbbihoz segítséget nyújthat a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége által publikált táplálkozási ajánlás, az Okostányér.

Iktassunk be az alábbi aktív anyagok közül néhányat a mindennapi étkezésbe:

Panax ginseng – Erősítő, tonizáló gyógynövényként régóta alkalmazzák Keleten, segít fenntartani az állóképességet, vitalitásérzetet.

Rhodiola rosea – A rózsagyökér segíti a stresszhez való alkalmazkodást, a koncentrációt és a mentális teljesítményt stressz esetén.

Ginkgo Biloba – Ősi fafaj, melynek levele évszázadok óta használatos a Hagyományos Kínai Orvoslásban. Hozzájárul a normális mentális teljesítményhez és támogatja a kognitív funkciókat.

Withania somnifera (Ashwagandha) – támogatja a szervezet stressztűrő képességét és az elalvást.

B-vitaminok – A B-vitamincsalád tagjai támogatják az idegrendszer megfelelő működését (B1-, B2-, B6-, B12-vitaminok, biotin)

Magnézium – Hozzájárul az idegrendszer megfelelő működéséhez, a fáradtság és kifáradás csökkentéséhez, a normál pszichológiai funkció fenntartásához.

A Hagyományos Kínai Orvoslás egyik alapgondolata, hogy az egészség a konyhában kezdődik. Az erőteljesebb mentális megterheléssel járó időszakokban építsük fel úgy étrendünket, hogy a változatosság megtartása mellett olyan összetevőket tartalmazzon, amelyek támogatnak céljaink elérésében, az egészségünk megőrzéséhez fontos egyensúly megtartásában. Emellett teremtsük meg a csendet környezetünkben, és keressük meg magunkban is! A rend és a tisztaság segítségünkre lesz, hogy ne veszítsük el a fókuszt.

Chi-Huang
Medical Center

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!