Keresés
Close this search box.

Szeretnék szép lenni! A pattanások kialakulásának 7 fő oka

//

Az általános iskolás évek vége felé lépnek a fiatalok a pubertáskorba, ami fizikai és érzelmi változásokkal egyaránt jár. Az ilyenkor megjelenő pattanások, aknék évekig megkeseríthetik életüket, de előfordul, hogy ezek időnként felnőttkorban is megjelennek. Tekintsük át röviden a legfőbb okokat!

A pattanásosság – bár „csak” esztétikai probléma – jelentősége messze túlmutat a külsődleges jegyeken. Tanulmányok szerint e zavaró bőrhibák akár depresszió kialakulásához is vezethetnek. A megfelelő kezelés kiválasztásához érdemes tisztáznunk a kiváltó okokat.

1. Hormonális változások – A serdülőkorban termelődő hormonok hatására megnő a faggyútermelés, a zsírosabb bőr pórusai könnyebben eltömődnek, részben ez okozza ebben a korban a bőrhibák megjelenését. A menstruáció környékén és a változókor idején szintén okozhatnak pattanásokat a hormonális változások. A kezeléshez számos lokális készítmény áll rendelkezésre, csak komolyabb panasz esetén javaslunk gyógyszereket.

2. Nem megfelelő arctisztítás – A napi kétszeri, kíméletes arcmosás jót tesz a bőrnek, de kerüljük a túl gyakori és túl erős lemosást, arcradírozást!

3. Otthoni, szakszerűtlen „nyomkodás” –A nem steril nyomkodás veszélye, hogy mélyebbre viszi a gyulladást, ami pirosodást, hegesedést eredményezhet.

4. Műszálas ruhadarabok – Ha a pattanások a ruhával fedett területeken jelentkeznek (háton, mellkason, vállon), ajánlatos jól szellőző, nem műszálas ruhadarabokat viselni!

5. Ritka hajmosás – Gyakori, kíméletes hajmosás javasolt, tartsuk távol a hajat az arctól!

6. Kevés idő a szabad levegőn – A pattanásoknak jót tehet, ha szép időben, fürdőruhában a szabadban tartózkodunk, de egyeseknek a napsütés még ronthat is a bőr állapotán.

7. Túl sok cukor, tejtermék – Amerikai kutatások szerint a tejtermékekben és a magas glikémiás indexű élelmiszerekben gazdag étrend fokozza a pattanások kialakulását. Fogyasszunk tehát minél kevesebb cukrot, és együnk sok friss gyümölcsöt és zöldséget!

Peterman Krisztina
gyógykozmetikus mester
dermatica.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!