Keresés
Close this search box.

Visszér, ami terméketlenséget okozhat?

//

Kevesen tudják, hogy a herevisszér-tágulat nem ritka jelenség, minden ötödik, hatodik férfit érinti, és a férfi terméketlenség egyik leggyakoribb oka. E betegségre genetikai adottság és sovány, magas testalkat is hajlamosíthat. Az elváltozás általában csak tapintással érzékelhető, de sokszor akár tünetmentes is maradhat.

A fájdalommal és húzó érzéssel járó herevisszér-tágulat elsősorban a bal herevénákra jellemző. Veszélye főként abban áll, hogy a romló véráramlás miatt a herén belüli nyomás növekszik, ami akár a here sorvadásához, méretcsökkenéséhez is vezethet. A vénás pangás pedig a here hőmérsékletének emelkedését eredményezheti, ami károsíthatja a spermiumtermelést. Egyes vélemények szerint a spermiumtermelődés csökkenése annak tudható be, hogy a vénás visszaáramlás miatt a vesevénából toxikus anyagok kerülnek a herébe.

A herevisszeresség az esetek többségében tünetmentes, csak a herezacskón keresztül tapinthatók ki a tágult vénák, előrehaladott fázisban, a harmadfokú tágulat már látható is. Előfordulhat az is, hogy meleg időben, magasabb hőmérsékleten, hosszú ideig tartó állás, ülés vagy edzés után enyhe fájdalom, bizonyos húzó érzés hívja fel a figyelmet a problémára.

Az esetek többségében a nemzőképességet károsító hatása vagy a fájdalom miatt kell kezelni a herevisszerességet. Egyéb esetben, illetve a kisebb mértékű elváltozás általában nem igényel kezelést.

Ha szükségessé válik a műtét, annak célja, hogy a here tág vénáinak lekötésével megszüntessük a vénás pangást. Jó hír, hogy megfelelő eljárással 60-70%-ban javulnak a spermaparaméterek, és ez jelentősen növeli a megtermékenyítés esélyét.

Fontos tehát, hogy a férfi meddőség gyanúja esetén ne csak jelentősebb fájdalom vagy látványos elváltozások miatt forduljon a páciens szakorvoshoz, hiszen akár ezek nélkül, tünetmentesen is előfordulhat, hogy herevisszér-tágulat miatt marad el a várt fogantatás.

Dr. Rákász István
urológus szakorvos
Urológiai Központ

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!