Keresés
Close this search box.

A cukorbeteg szem

//

A diabétesz okozta szemkárosodás egyes esetekben csak a kezdetektől végzett rendszeres kontrollal és a szükséges kezelések időbeni elvégzésével előzhető meg.

A diabétesz nem megfelelő kezelése, illetve társult magasvérnyomás-betegség esetén a szemfenéken egyre fokozódó mértékű elváltozások alakulhatnak ki. Először ún. diabéteszes háttér retinopátia jöhet létre, ahol az ideghártyában kisebb-nagyobb vérzések alakulnak ki, szövetközti folyadékkilépés jelenik meg, romlik a látásélesség. Ilyenkor korábban indulhat el a szemlencse elöregedése, azaz a szürkehályog képződése is.

Ebben a stádiumban még eredményre vezethet a lézerkezelés, amivel (a vércukorszint beállítása mellett) a látás a beteg teljes élete során megőrizhető. Kezelés nélkül komoly vérzések és kóros érképződés alakulhat ki. A beteg ilyenkor homályos látótér területeket, úszó foltokat észlel. A folyamat innen tovább romolhat egészen a retina leválásáig, amikor a tökéletes látás már műtétileg sem igen hozható vissza.

A cukorbetegség előrehaladott állapotban a látóideget is súlyosan károsíthatja, emellett másodlagos szemnyomás-emelkedés (glaukóma) is kialakulhat, mert az kóros érújdonképződéssel járó hegesedés elzárja a szemben folyamatosan termelődő csarnokvíz kivezető útját, ami már csak műtétileg korrigálható.

Tartsuk szem előtt, hogy a látás végleges elvesztésének és az ezzel járó életminőségromlás megelőzésére idejében, már a diabetes gyanúja esetén javasolt a rendszeres szemorvosi kontroll.

Prof. Dr. Holló Gábor
az MTA doktora, kandidátus, glaukóma specialista
Szemészeti Központ

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!