A máj által termelt epeváladék egy sárgás-zöldes színű anyag, melyet az epehólyag tárol, és fontos szerepet játszik az élelemmel elfogyasztott zsiradékok megemésztésében.
Jó vagy rossz az epehólyagnak, ha zsírt eszünk?
Gyakori orvosi válasz erre, hogy a zsíros ételek fogyasztása okozza az epekövet. Mindez onnan ered, hogy ha epeköve van valakinek és emellett zsíros ételt fogyaszt, akkor epekőroham, azaz éles fájdalom jelentkezik a has jobb felső részében. Az ilyenkor szokásos tanács: egyen kevesebb zsírt, szedjen fájdalomcsillapítót, ha epekőrohama van. Ha azonban a panaszok folytatódnak, az epehólyagot rutinműtéttel eltávolítják és a probléma általában megszűnik. Persze mellékhatásként jelentkezhet a zsíremésztés és általában a tápanyagok emésztésének lecsökkent képessége. Valójában azért van epénk, hogy képesek legyünk a zsíros ételeket is megemészteni.
Hogyan keletkezik az epekő?
Ha kevés zsírt fogyasztunk, kevesebb epe szükséges az ételek megemésztéséhez, több marad belőle tehát az epehólyagban. Kimutatták, hogy azoknak az embereknek, akik kevesebb zsírt és inkább több szénhidrátot fogyasztanak, azoknak fokozott a kockázatuk az epekőre (Tsai és mtsi., 2005). Az alacsony zsírtartalmú étrend epekő kockázatot növelő hatását emellett számos vizsgálat bizonyítja.
És ha mégis zsírt eszünk?
Mi történik,ha a javallattal ellentétben, rendszeresen zsírt fogyasztunk a táplálékunkkal? Ez esetben több epét fogunk elhasználni a zsírok emésztésére, így az epevezeték és az epehólyag rendszeresen ki fog ürülni. Valószínűleg nem lesz idő arra, hogy kő alakuljon ki, és a már meglévő kövek – ha szerencsénk van – feloldódnak vagy kiürülnek a vékonybélbe. Elvileg csak akkor áll fenn az epekőroham kockázata, ha már eleve volt kialakult epekövünk.
Logikus lenne azt gondolni, hogy a magas zsírtartalmú étrend epekőmentes epehólyagot eredményez – ez sok esetben valóban így is van. Azonban sokan számolnak be arról, hogy az alacsony szénhidrát- és magas zsírtartalmú étrend hatására megszűnt az epekőbetegségük, mégpedig olyan áron, hogy átéltek egy-egy epekőrohamot, melynek során a már meglévő epekő távozott, kiürült.
Összességében a felmérések támogatják azt a feltevést, hogy az alacsony szénhidrát- és magas zsírtartalmú (lowcarb) étrend javít az epekővel kapcsolatos problémákon.
Epekő és vesekő
A veseköveseknek azt szokták javasolni: igyanak sok vizet, amitől sok vizelet képződik, így kevésbé tudnak vesekövek kialakulni. Ha már kialakult a vesekő, akkor is jó tanács a sok folyadék fogyasztása, mert bár kialakulhat egy fájdalmas vesekőroham, de egyúttal a kő is eltávozhat.
A víztől szerencsére nem félünk, ezért ezt a javallatot csaknem mindenki megfogadja. A zsírtól – a korábbi évtizedeken át uralkodó étrendi ajánlások miatt – viszont igen sokan tartanak. Ennek a hozzáállásnak vélhetően még a jövőben is sok epehólyag látja kárát!
Gyakori kérdés: ha már valakinek eltávolították az epehólyagját, fogyaszthat-e zsírt?
Az eddigiekben jól bevált tanács a következő: akinek már eltávolították az epehólyagját, kezdjen el fokozatosan növekvő mennyiségű zsírt fogyasztani, időt hagyva a szervezetének, hogy alkalmazkodjon a zsírfogyasztáshoz. Epe ugyanis továbbra is termelődik a májban, csak nem az epehólyagban tárolódik, hanem közvetlenül a vékonybélbe ürül.
Forrás: Dr. Andreas Eenfeldt: Gallstones and Low Carb; DietDoctor.com, ford. Szendi Gábor, a teljes cikk és a források a tenyek-tevhitek.hu oldalon olvasható.