Keresés
Close this search box.

Emésztési panaszok – szerteágazó okok

//

A helytelenül összeállított étrend, a mozgáshiány, az elégtelen folyadékfogyasztás, de többféle hormonális eltérés is okozhat időnként vagy krónikus jelleggel emésztési panaszokat. Mit tehetünk ilyenkor?

Modern, rohanó világunkban a leggyakoribb és talán legzavaróbb emésztési panasz, ha nem tudunk pillanatok alatt túllenni a székletürítésen akkor, mikor erre épp időt tudtunk szakítani sürgős teendőink közepette.

Emellett gyakori panasz még a puffadás, a hasi fájdalom és a teltségérzés, melyek általában rossz közérzetet is eredményeznek.

A probléma lehet elsődleges és másodlagos is attól függően, hogy áll-e valamilyen kiváltó zavar a hátterében.

Székrekedés kortól és nemtől függetlenül, bárkinél jelentkezhet, és legtöbbször a helytelen életmód okolható érte.

A széklet mennyiségének és gyakoriságának csökkenése együtt járhat a bélmozgások lanyhulásával, illetve azzal, ha túl sok víz szívódik vissza a vastagbélben.

Amennyiben a probléma zavaró és krónikus méreteket ölt, érdemes a másodlagos formájára is gyanakodni, ugyanis előfordulhat, hogy valamilyen autoimmun betegség, hormonális zavar, idegrendszeri probléma, illetve belgyógyászati betegség okozza a panaszt.

Érdemes a következő kiváltó okokat is figyelembe vennünk: stressz, anorexia, bulimia, bizonyos gyógyszerek hatása, aranyér, IBS, Crohn-betegség, neurológiai problémák (pl. Parkinson-kór), rosszindulatú daganat (pl. vastagbélrák).

Bizonyos hormonális állapotok szintén gyakoribbá tehetik a panaszokat, ilyen például a várandósság időszaka, illetve a változókor.

A hormonális zavarok közülebből a szempontból említést érdemel a pajzsmirigy-alulműködés. A túl kevés pajzsmirigyhormon jelenléte ugyanis az egész szervezet működését lelassítja, így lassul az emésztés is.

Amennyiben gyógyszerrel normalizálni lehet a TSH, T3 és T4 hormonszintet, az emésztési panaszok is rendszerint megszűnnek. Segíthet a szelén és jód pótlólagos bevitele is, de utóbbit csak a kezelőorvossal egyeztetve alkalmazzuk!

Dr. Békési Gábor PhD
belgyógyász, endokrinológus, egyetemi docens
endokrinkozpont.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!