Keresés
Close this search box.

Erre is figyeljünk oda!

//

A napjainkban jellemző ülőmunka, kevés mozgás, alacsony folyadékfogyasztás mellett a rostszegény étkezés is hozzájárul néhány kellemetlen panasz megjelenéséhez. Több élelmi rost fogyasztásával hatékonyan segíthetnénk emésztőrendszerünk működését.

Sajnos a naponta kívánatos 30-40 gramm rostmennyiségnek általában csak a felét fogyasztjuk el. A teljes kiőrlésű gabonákkal, lisztérzékenyeknek gluténmentes alapanyagokkal (pl. köles, hajdina, olajos magvak, zabpehely-, mandula-, kókusz-, lenmag- és más, magas rosttartalmú maglisztek), gyümölcsökkel és zöldségekkel biztosítható rostbevitel az egészséges bélműködés fenntartása mellett a fogyásban, a szív- és érrendszeri betegségek, sőt az aranyeres panaszok megelőzésében is segíthet. Ha egy étel kevés rostot tartalmaz, fogyasszunk mellé rostban gazdag kiegészítőt! Például ha valahol csak fehér rizst tudunk köretként választani, együnk mellé egy nagy tál salátát.

Túlsúly esetén gyakrabban jelentkezik haspuffadás és gyomorégés. Erre a hasi területen lerakódott felesleg még inkább hajlamosít. Igyekezzük tehát megszabadulni a plusz kilóktól, csökkentsük az egyes étkezések alkalmával elfogyasztott mennyiségeket! Együnk naponta többször, kis adagokat! Bélrendszerünk aktívabb működését hosszabb távon – lehetőség szerint – ne hashajtókkal érjük el, mivel azok még kényelmesebbé, lustábbá teszik a beleket. A kulcsszerep legyen inkább a magas rosttartalmú élelmiszereké és az élelmi rostoké.

Ne feledkezzünk meg azonban emellett a rendszeres – naponta legalább 2 liter – folyadékfogyasztásról sem, hiszen az egészséges bélműködéshez ez is nélkülözhetetlen.

Dr. Hidvégi Edit PhD
gasztroenterológus, pulmonológus szakorvos
Gasztroenterológiai Központ

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!