Keresés
Close this search box.

Ne hagyjuk kezeletlenül!

//

Magyarország lakosságának 20-30%-át érinti a visszérbetegség. Meglepő módon a panaszok – pókhálóerek, seprűvénák, lábdagadás, éjszakai lábikragörcs – egyre gyakrabban jelentkeznek már a 20-30 éves korosztálynál is. A kezelést javasolt mielőbb elkezdeni a súlyos szövődmények (például lábszárfekély, visszérgyulladás, lábelhalás vagy a tüdőembólia) megelőzése érdekében.

Évről évre növekszik a visszeres esetek száma. Egy korábbi felmérés szerint a férfiak 19, míg a nők 45%-át érinti. Előfordulása az idősödéssel együtt drámaian növekszik: 30–39 év között „csak” 20%, 50-59 év között már 47%, 60 év felett pedig már 59%!

A fiatalabb korban észlelt, még visszafordítható tünetek kezelés nélkül később súlyosabb formában jelentkeznek.

Kockázati tényezők: az öröklött hajlamon kívül az ülő- és állómunka, a hosszú autóvezetés, a túlsúly, a várandósság, illetve a diabétesz és magas vérnyomás.

Antivisszér program: 5 tipp visszerek ellen

1. Le a plusz kilókkal! – A túlsúlyos ember nehezebben mozog, így kevésbé működik az erek munkáját segítő izompumpa, ami lábdagadáshoz, lábszárvizenyőhöz vezet.

2. Visszértorna – A visszérprogram speciális mozgássorozatot tartalmaz a súlycsökkentés mellett kifejezett érerősítő elemekkel. Ülő- és állómunkát végzőknek is fontos, hogy időnként megmozgassák lábaikat, fokozva a vérkeringést, csökkentve az erekben a nyomást.

3. Célzott táplálkozás – A keringés javítására és az érfalak erősítésére fontos a C- és E- vitamin bevitele. Fogyasszunk naponta 1-2 adag sötét színű gyümölcsöt vagy zöldséget, például bogyósokat vagy paradicsomot!

4. Megelőzés gyógynövényekkel – A szúrós csodabogyó, szőlőlevél, varázsmogyoró, tigrisfű és vadgesztenye tartalmú készítmények hatékonyan alkalmazhatók megelőzésre és kiegészítő kezelésre is.

5. Rendszeres kontroll – Arizikócsoportba tartozók számára különösen ajánlott az évenkénti szakorvosi kontroll.

Dr. Antal Szilvia
érsebész szakorvos
Érközpont

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!