Keresés
Close this search box.

Ősz = COVID + influenza?

//

A járványügyi szakembereket egyre inkább aggasztja, hogy az ősziesre forduló időjárás miatt még több időt töltünk zárt térben, nemcsak az iskolában, a munkahelyen, hanem szabadidőnkben is. Ez a fertőzések gyorsabb terjedésének tökéletes receptje, ami sok kérdést vet fel a pandémia 5. évében.

Nyár elején még sokan azt remélték, hogy a Covid előbb-utóbb nem lesz több, mint a szokásos, szezonális légúti betegségek egyike.

William Schaffner MD, a Vanderbilt Egyetem Klinikájának fertőző betegségek megelőzésével foglalkozó szakértője aggódva figyeli az egyre erősödő fertőzéshullámot, mondván: mi lesz később, amikor majd jön a téli hideg, a párás idő?

Az adatok alapján ez az ősz minden idők legmagasabb fertőzésarányú iskolakezdése, melynek során 1 beteg kb. 24 másik személyt fertőz meg, így a gyerekek esetében az iskolából „hazavitt” fertőzés ennyi családot érint.

Amerikában egyes iskolák zárlatot rendeltek el, hogy átfogó, alapos fertőtlenítéssel csökkentsék a fertőzés terjedését. Máshol viszont a diákok és tanárok nagyarányú megbetegedése miatt zártak be iskolát. Ott a levegő minőségének javításával, szellőzőberendezések telepítésével igyekeznek megoldani, hogy az iskola újra működhessen.

A CDC (Centers for Disease Control and Prevention) a legtöbb amerikai államból – szennyvízben mért adatok alapján – „nagyon magas” fertőzöttségi szintet jelentett.

A mintavételezések útján szerzett adatok azért pontosak, mert már olyan korai szakaszban is mutatják a fertőzöttséget, amikor még tünetek nem is jelentkeznek.

Arra buzdítják a lakosságot, hogy a számukra feltétlenül szükséges védelem megítéléséhez mérjék fel saját kockázati tényezőiket.

Schaffner véleménye szerint ezek közül a legfontosabbak:

  • a 65 év feletti életkor,
  • a várandósság,
  • valamilyenkrónikus betegség,
  • gyenge immunrendszer,
  • a védőoltás hiánya vagy lejárt aktualitása.

Amennyiben e kockázati tényezők közül valamelyik fennáll, javasolja egy újabb csomag maszk beszerzését, illetve a tömeg, a zsúfolt helyek kerülését.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ tájékoztatása szerint hazánkban is a megbetegedések egyre növekvő hányadát okozza a koronavírus XEC elnevezésű új variánsa.

Ez a változat nem Amerikából érkezett hozzánk, nagyarányú terjedése Európában indult el.

Az első megbetegedéseket Olaszországból jelentették.A fertőzöttség legerősebb növekedése Németországban, Franciaországban, Hollandiában és Dániában tapasztalható.

A szakemberek szerint október végére a XEC már uralkodó variánssá válhat egész Európában és ugyanez várható november folyamán az Egyesült Államokban is.

A XEC nevű variáns nem tűnik veszélyesebbnek vagy nem okoz súlyosabb betegséget, mint a korábbi Covid-19-változatok.

A WHO sem jelölte „aggodalomra okot adónak”, mert jelenleg úgy tűnik, enyhébb lefolyású, mint a korábbi törzsek. A veszélyt inkább a nagyon könnyű, gyors terjedése jelenti, illetve az, hogy a korábbi uralkodó variánsokhoz hasonlóan ez is egyesülhet más változatokkal.

Szimptómái alapján nehéz megkülönböztetni akár a korábbi variánsoktól, akár az influenzától, mert jellegzetességei nem túl egyediek.

Ráadásul a késő őszi hűvös időben gyorsabban terjedő vírusok, baktériumok közepette nehéz lesz eldönteni, hogy Covid, influenza vagy egyéb légúti fertőzés okozza-e panaszainkat.

Jelenleg az XEC variáns esetében a következő tüneteket jegyezték fel:

  • láz vagy hidegrázás,
  • orrdugulás vagy orrfolyás,
  • köhögés, esetenként légszomj,
  • tüsszögés,
  • torokfájás, fejfájás,
  • fáradtság, izomfájdalmak,
  • ritkábban hányinger, hányás, hasmenés.

    Forrás: https://www.webmd.com/covid/news/20240823/covid-wave-colliding-with-back-to-school-season

    • William Schaffner, MD, professor of preventive medicine, Department of Health Policy, and professor of medicine, Division of Infectious Diseases, Vanderbilt University Medical Center, Nashville.
    • Katelyn Leisman, PhD, research assistant professor, Engineering Sciences and Applied Mathematics Department, Northwestern University, Evanston, IL.
    • Niall Mangan, PhD, assistant professor, Engineering Sciences and Applied Mathematics Department, Northwestern University, Evanston, IL.
    • Adriane Casalotti, MPH, MSW, chief of government and public affairs, National Association of County and City Health Officials, Washington, D.C.
    • Dustin Hill, PhD, postdoctoral researcher, Syracuse University, New York.
    • CDC: “Wastewater COVID-19 National and Regional Trends,” “COVID-19 Vaccination Coverage and Vaccine Confidence Among Adults.”
    • Infectious Disease Modeling: “Wastewater surveillance provides 10-days forecasting of COVID-19 hospitalizations superior to cases and test positivity: A prediction study.”
    Facebook
    WhatsApp
    Email

    Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

    Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!