► Gabonák: szinte belülről fűtenek! Válasszuk ezek magasabb rosttartalmú, teljes kiőrlésű változatát, de fogyasszunk ilyenkor gyakrabban kölest, hajdinát és szárazbabot is! A fűszerekkel és zöldségekkel ízesített gabonakásák segítenek, hogy jobban bírjuk a hideget, ráadásul emésztőrendszerünket sem terhelik le.
► Aszalt gyümölcsök: épp itt a szezon! Az aszalt szilva még enyhe hashajtó hatással is bír, de fogyókúrázók csak keveset nassoljanak belőle magas energiatartalma miatt!
► Olajos magvak: jól melegít a szezámmag, a dió, a napraforgó és a mogyoró, ráadásul remek kalcium- és cinkforrások is.
► Fűszernövények: belülről fűt a fokhagyma, paprika, bors, szegfűszeg, curry és a hagyma, mely egyébként a légutak kiváló gyógyítója is. Fogyaszthatunk bátran fahéjat is, de kismamák óvakodjanak az illóolajától, mert magas kumarintartalma miatt vérzést okozhat! Gyomor- és májproblémákkal küzdőknek ugyanakkor nem ajánlottak a túlzottan erős, csípős, karakteres ízek.
► Ayurvédikus teák: az indiai orvoslás – hevítő hatása miatt – ajánlja például a hibiszkusz, kakukkfű, gyömbér, galagonya, fekete üröm és az eukaliptusz teáját. Bár a filteres készítmények is finomak, a legjobb hatásúak a szálasan főzött teák.
A tradicionális kínai gyógyászat szerint télen erősödnek a yin (női) és hanyatlanak a yang (férfi) energiák. Ez utóbbit erősíthetjük íz- és illatterápiával, illetve marhahús, gyömbér, méhpempő vagy ginzeng fogyasztásával. Sőt ha igazi felmelegedésre vágyunk, egy-egy pohár vörösbor is jó szolgálatot tehet, hiszen a piros szín és az alkohol is élénkíti a yangot. Télen ne csak együnk, mozogjunk is!
Ne essünk a tévé és a filmek csapdájába, mert filmnézés közben észrevétlenül sokat ehetünk, rágcsálhatunk, de közben is ihatunk egy kellemesen meleg, emésztést segítő és nyugtató gyógyteát – például borsmenta, kamilla, citromfű vagy rooibos tea összetevőkkel.
Forrás: oxygenmedical.hu