Tünetek húsvét után?

//

Füstölt sonka, élesztős kalács, diós süti, vörösbor és csokitojás? Ez volt a húsvéti menü, ami panaszt okozott? Könnyen lehet, hogy nem csak a túlevés miatt érzi magát rosszul az ünnep utáni napokban.

Mi okozza a panaszokat?

A hisztamin olyan molekula, mely bizonyos sejtekben tárolódik a szervezetben, majd valamilyen külső hatásra felszabadul és sokféle tünetet okoz. Egyes élelmiszerek hisztamintartalma magas, más élelmiszerek pedig fokozzák a szervezet saját hisztamintermelését. Léteznek olyan ételek is, melyek a hisztamin lebontását akadályozzák meg.

Az eredmény minden esetben ugyanaz: megnő a szervezetben a hisztamin mennyisége. A panaszokat azonban nem önmagában ez jelenti, hanem az, ha valakinek a szervezetében nem áll rendelkezésre elegendő, a hisztamin lebontását végző diamino‑oxidáz (DAO) enzim. Ezt az állapotot nevezzük hisztaminérzékenységnek vagy hisztaminintoleranciának.

Mi a gond a húsvéti menüvel?

A húsvéti ünnepek alatt sok olyan élelmiszert fogyasztunk, amelyek felerősítik a hisztaminintolerancia tüneteit. A hagyományos menü része a füstölt sonka, az élesztővel készült kalács, de a kakaós, diós sütemények, csokoládé és az alkoholok – különösen a pezsgő és a vörösbor – is rontják a hisztaminérzékenyek állapotát.

Jellemző tünetek az orrfolyás, orrdugulás, szívritmuszavar, magas vagy alacsony vérnyomás, hőhullám, az arc kipirulása, csalánkiütés, ekcéma, viszketés, fejfájás, hangulati ingadozás, hányinger, puffadás, hasi görcsök, hasmenés, izom‑ és ízületi fájdalom.

Ha valakinél ezek közül egyszerre több is jelen van egy időben, akkor érdemes a kivizsgálás során a hisztaminintolerancia lehetőségére is gondolni, és ennek megfelelő étrendet kialakítani a magas hisztamintartalmú ételek, italok kerülésével, szükség esetén a DAO‑enzim pótlásával, antihisztamin szedésével.

Dr. Németh Alíz
hepatológus, gasztroenterológus szakorvos
allergiakozpont.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

ParaMedica
Adatvédelmi áttekintés

Ez a weboldal sütiket használ, hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. A cookie-k információit tárolja a böngészőjében, és olyan funkciókat lát el, mint a felismerés, amikor visszatér a weboldalunkra, és segítjük a csapatunkat abban, hogy megértsék, hogy a weboldal mely részei érdekesek és hasznosak.