Mi okozza a panaszokat?
A hisztamin olyan molekula, mely bizonyos sejtekben tárolódik a szervezetben, majd valamilyen külső hatásra felszabadul és sokféle tünetet okoz. Egyes élelmiszerek hisztamintartalma magas, más élelmiszerek pedig fokozzák a szervezet saját hisztamintermelését. Léteznek olyan ételek is, melyek a hisztamin lebontását akadályozzák meg.
Az eredmény minden esetben ugyanaz: megnő a szervezetben a hisztamin mennyisége. A panaszokat azonban nem önmagában ez jelenti, hanem az, ha valakinek a szervezetében nem áll rendelkezésre elegendő, a hisztamin lebontását végző diamino‑oxidáz (DAO) enzim. Ezt az állapotot nevezzük hisztaminérzékenységnek vagy hisztaminintoleranciának.
Mi a gond a húsvéti menüvel?
A húsvéti ünnepek alatt sok olyan élelmiszert fogyasztunk, amelyek felerősítik a hisztaminintolerancia tüneteit. A hagyományos menü része a füstölt sonka, az élesztővel készült kalács, de a kakaós, diós sütemények, csokoládé és az alkoholok – különösen a pezsgő és a vörösbor – is rontják a hisztaminérzékenyek állapotát.
Jellemző tünetek az orrfolyás, orrdugulás, szívritmuszavar, magas vagy alacsony vérnyomás, hőhullám, az arc kipirulása, csalánkiütés, ekcéma, viszketés, fejfájás, hangulati ingadozás, hányinger, puffadás, hasi görcsök, hasmenés, izom‑ és ízületi fájdalom.
Ha valakinél ezek közül egyszerre több is jelen van egy időben, akkor érdemes a kivizsgálás során a hisztaminintolerancia lehetőségére is gondolni, és ennek megfelelő étrendet kialakítani a magas hisztamintartalmú ételek, italok kerülésével, szükség esetén a DAO‑enzim pótlásával, antihisztamin szedésével.
Dr. Németh Alíz
hepatológus, gasztroenterológus szakorvos
allergiakozpont.hu