Családi grillparty egészségtudatosan!

//

Nyáron talán több időnk van családi és baráti találkozókra, melyeket emlékezetessé tehetünk egy közös szabadtéri sütögetéssel, grillezéssel. Lássuk, mire figyeljünk, főleg ha gyerekek és idősek is részt vesznek a programon.

Ne együnk égettet!

Hívjuk fel a fiatalok, gyerekek figyelmét is arra, hogy soha ne egyék meg a túlzottan megégett, szenes ételrészeket! Előfordulhat, hogy kicsit leég egy étel, de fogyasztás előtt mindig kaparjuk le róla az odakozmált részeket. Ezeknek már az íze sem tökéletes, ráadásul az égés során rákkeltő vegyületek iskeletkezhetnek, így ezeket semmiképp ne fogyasszuk el!

Grillezéshez ne használjunk füstölt húsokat, mivel a magas hő hatásáraszervezetünkre káros nitrózaminok is keletkezhetnek bennük. Füstölt sonka és kolbász helyett válasszunk inkább grillkolbászt e célra. 

Ártalmas lehet

Vizsgálati eredmények szerint az idősebb nők kevésbé védettek a grillezés és füstölés során a táplálékokba kerülő karcinogének ellen. Esetükben a vizsgálatok azt jelezték, hogy heti egy adagnál több grillezett vagy füstölt hús fogyasztása 47%-kal növelte a melldaganat kialakulásának valószínűségét.

Fiatalabb nők esetében ezt a kockázati tényezőt nem mutatták ki. A kutatók úgy vélik, hogy a rákkeltő anyagok felhalmozódásához évek, évtizedek kellenek, mire egészségkárosító hatásuk jelentkezik.

Idősebb nők számára a grillezés és füstölés helyett biztonságosabb a sült húsok fogyasztása egy nagy adag friss salátával.

Vega családtagok

Készítsünk nekik grillezett zöldséget (pl. sárgarépa, hagyma, padlizsán, cukkini), melyet bizonyára a többiek is meg akarnak majd kóstolni.

Igazi ínyencség a grillezett gyümölcs, mely rendkívül hamar, néhány perc alatt elkészül, és a sütik mellett egészséges desszertalternatívát jelenthet.

Alma vagy körte esetében ízesítésre mézet, fahéjat vagy joghurtot használhatunk.

Pácoljunk!

Érdemes a sütés előtt néhány órával vagy még előző nap elkészíteni a húsok fűszerezését, pácolását, és üvegtálban, hűtőben érni hagyni. Fontos, hogy az olajos, fűszeres páclé mindig ellepje a húst, így védőrétegként megakadályozza, hogy a levegővel (és a mikrobákkal) érintkezzen. Száraz pácot is készíthetünk, amikor a húst csak bedörzsöljük a választott fűszerekkel.

Mivel fűszerezzünk?

  • Baromfihúshoz ajánlható a kakukkfű, tárkony, bazsalikom, zsálya, fahéj, szerecsendió.
  • Sertéshúshoz jó választás a köménymag, babérlevél, curry, lestyán és a petrezselyem.
  • Marhahúshoz a boróka, szurokfű, rozmaring, bors és a kakukkfű.
  • A vadhúsok ízéhez passzol a koriander, a szegfűszeg és a szerecsendió.

A nyár salátaszezon is!

A saláták a többi zöldségnél is egészségesebbek, mert nagy koncentrációban vannak bennük egyes vitaminok és ásványi anyagok, ráadásul nem tartalmaznak keményítőt. Íz- és rostanyagaik csodát művelnek emésztőrendszerünkkel. Még egészségesebbé tehetjük salátánkat, ha az elkészítéséhez, ízesítéséhez használt valamilyen finom ecet mellett még hidegen sajtolt salátaolajat is hozzákeverünk. Utóbbi segíti a saláták zsírban oldódó vitaminjainak jobb felszívódását.

A közkedvelt olívaolaj mellett érdemes kipróbálnunk a különlegesebb ízvilágú tökmag-, dió-, mandula-, mák-, szezámmag-, szőlőmag-, illetve az emésztést serkentő máriatövismag-olajat is.

Értékes magvakkal – például tökmaggal, fenyőmaggal, dióval, mandulával, napraforgómaggal –, illetve néhány zöldségfélével (paradicsommal, paprikával, uborkával, sárgarépával) kiegészítve még színesebb, gazdagabb salátatálat készíthetünk.

Amennyiben az ételek igényes és egészségtudatos elkészítési módjához gyermekeinket is hozzászoktatjuk, ezzelsokat tehetünk a felnőttkori egészségükért is!

Forrás: ParaMedica EgészségMagazin

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

ParaMedica
Adatvédelmi áttekintés

Ez a weboldal sütiket használ, hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. A cookie-k információit tárolja a böngészőjében, és olyan funkciókat lát el, mint a felismerés, amikor visszatér a weboldalunkra, és segítjük a csapatunkat abban, hogy megértsék, hogy a weboldal mely részei érdekesek és hasznosak.