Itt a szüret! Együnk „bogyókat”!

//

Magyarországon népbetegségként tartják számon a szív- és érrendszeri problémákat, valójában nem is ok nélkül. A Központi Statisztikai Hivatal korábbi adatai szerint a magyarok csaknem fele a keringési rendszer valamely rendellenessége következtében hal meg.¹ Emiatt egyre fontosabbá válik, hogy odafigyeljünk és valóban foglalkozzunk kardiovaszkuláris egészségünk megőrzésével.

A korábbi évtizedek kutatási tapasztalatai alapján a flavonoidok jótékony, természetes alternatívaként szolgálhatnak étrendünk kiegészítésére, figyelembe véve a bennük rejlő óriási potenciált.

A polifenolok családjába tartozó flavonoidok a legtöbb növényben megtalálhatók. Elsősorban színanyagként és immunanyagként funkcionálnak a növényi szervezetek számára.

Érdemes tudnunk, hogy a flavonoidok felfedezése Szent-Györgyi Alberthez és kollégájához, Rusznyák Istvánhoz köthető, akik neve elsősorban a C-vitaminnal kapcsolatban szokott felmerülni. Bár ez utóbbi lényegesen nagyobb figyelmet kapott, Szent-Györgyi igen pozitív érrendszeri hatásokat feltételezett a flavonoidok és az aszkorbinsav együttes fogyasztása esetén. Érdekesség, hogy ez a feltételezés évtizedekkel megelőzte a tudományos vizsgálatokat e témában, mégis helyesen jelezte előre a későbbi eredményeket.

A Nobel-díjas magyar kutatót követően az 1980-90-es években a flavonoidok újra a tudósok érdeklődési körébe kerültek, többek között az ún. „francia paradoxon” kutatási eredményeinek köszönhetően. A francia „zsíros” étrend érrendszerre gyakorolt kedvezőtlen hatását ellensúlyozni látszik az állandó, mérsékelt vörösborfogyasztás, és az abban magas koncentrációban fellelhető rezveratrol nevű polifenol. Ezen paradoxont erősítette meg egy 1991-ben megjelent korrelációs kutatás, amely a mérsékelt vörösborfogyasztás jótékony hatását mutatta ki a szív- és érrendszeri betegségek gyakorisága tekintetében.²

Egy másik korábbi publikációban is érdekes megállapítást találunk, ahol az érrendszeri egészséget összefüggésbe hozzák a megfelelő agyműködéssel, vagyis megállapították, hogy a kardiovaszkuláris rendszer állapota egyenesen arányos a kognitív funkciók minőségével.³ Ugyanezen kutatás számolt be arról, hogy az emelt mennyiségű flavonoidot (359,7 mg/nap) fogyasztó kísérleti csoport esetében 18%-kal csökkent a szív- és érrendszeri betegségek kockázata az alacsonyabb bevitelű (121,5 mg/nap) csoporthoz képest.

A legnépszerűbb étrendi flavonoidok közé tartozik a főként hagymafélékben megtalálható quercetin, melynek jelentős potenciáljáról már 2007-ben beszámolt többek közt az Utah Egyetem kísérleti kutatása. Ennek eredményei szerint e hatóanyag a placebohoz képes észrevehetően csökkentette a szisztolés, diasztolés, illetve az átlagos artériás vérnyomást is.⁴

A fentebb már említett rezveratrol főbb forrásai a kék és vörös szőlőfajták, illetve azok különféle végtermékei, ideértve a vörösborokat, szőlőleveket, koncentrátumokat.

Napi 500 mg rezveratrol 4 heti adagolása szignifikánsan csökkentette az éhgyomri vércukorszintet, emellett növelte az inzulinérzékenységet isa kontrollcsoporthoz képest – ezt mutatták egy korábbi, 2019-ben publikált nemzetközi kutatás eredményei.⁵

A flavonoidok tehát nemcsak az szív- és érrendszeri problémák, hanem – többek közt – a diabéteszes kórállapotok kiegészítő kezeléseként is jól alkalmazhatók.

A nyár végi, kora őszi időben is jusson eszünkbe tehát, hogyan védelmezik sejtjeinket az apró, színes gyümölcsök.

Támogassuk egészségünk megőrzését az anyatermészet által „csomagolt” finomabbnál finomabb olyan gyümölcsökkel, mint a fekete ribizli, kökény, áfonya, fekete szeder, berkenye, vörös szőlő és más fekete, kék, piros bogyós társuk!

Források:

  1. https://www.ksh.hu/ffi/1-17.html
  2. https://sci-hub.se/10.1016/0140-6736(91)90542-w
  3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6315948/
  4. https://academic.oup.com/jn/article/137/11/2405/4750737
  5. https://sci-hub.se/10.1039/c9fo01075k
Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

ParaMedica
Adatvédelmi áttekintés

Ez a weboldal sütiket használ, hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. A cookie-k információit tárolja a böngészőjében, és olyan funkciókat lát el, mint a felismerés, amikor visszatér a weboldalunkra, és segítjük a csapatunkat abban, hogy megértsék, hogy a weboldal mely részei érdekesek és hasznosak.