Őrizzük meg a vércukorszint egyensúlyát!

//

Sokan azt hiszik: ha a laborban mért éhgyomri vércukorszintjük 6 mmol/l alatt van, akkor minden rendben, ők bármiből bármennyit ehetnek. Az igazi veszélyt azonban az étkezés utáni hirtelen vércukorkiugrások vagy az azt követő tartósan magas szint jelenti, amit normál esetben sem mérni, sem észrevenni nem szoktak.

Kevesen tudják, milyen komoly halálozási kockázatot jelent az étkezés után felszökő és 2 órán keresztül magas vércukorszint. Ez nem csupán a szív- és érrendszeri betegségekhez (szívinfarktus, sztrók) járul hozzá, hanem a demencia, a rák és a felgyorsult öregedés fokozott rizikójával is összefüggésbe hozható.

A szívinfarktus kockázata

Az étkezés utáni vércukorszint-kiugrások károsítják az artériák azon képességét, hogy igény szerint növeljék a szív vérellátását, emiatt is gyakoribb a cukorbetegek körében a szívbetegség.

Amennyiben normális éhgyomri vércukorszint esetén az étkezés után 2 órával magasabb értékeket mérnek, a diagnózis: csökkent glükóztolerancia. Az érintettek szív- és érrendszeri kockázata drasztikusan megnövekszik, mert artériáik nem tudnak megfelelően tágulni.

Mit mutatnak a vizsgálatok?

A csökkent glükóztoleranciájú embereknek 34%-kal magasabb volt a szív-érrendszeri halálozás rizikója, ezen belül 28%-kal emelkedett a szívkoszorúér betegségek kockázata.

Az ebéd után legmagasabb vércukorszintet mutató cukorbeteg férfiaknál 2-szeres volt a szív- érrendszeri kockázat a normál vércukorszinthez képest. Nőknél ez a rizikó 5,5-szeres volt!

Érrendszeri károsodás

A glükóz erőteljes oxidációs hatással van az artériák bélésére, az endotheliumra. A vércukorszint hirtelen emelkedése rohamosan rontja az artériák reagálási képességét a szívizom aktuálisan megnövekedett vérigényére.

Törekednünk kell tehát az étkezés utáni vércukorszint-kiugrások megakadályozására a szív- és érbetegségek és az ebből eredő halálozás rizikójának csökkentése érdekében.

A glükóz a ráksejtek „üzemanyaga!

Sok kutatás hozza összefüggésbe a még normálisnak tekintett, de ezen belül magas vércukorszintet és az emelkedett inzulinszintet a mellrák megnövekedett kockázatával. A glükóz ugyanis „üzemanyagot” szolgáltat a gyorsan osztódó ráksejteknek, míg a magas inzulinszint több módon is segíti a tumor növekedését.

Egy 19 éven át tartó vizsgálatban megállapították, hogy az 5,6 mmol/l és az ennél magasabb éhgyomri vércukorérték 49%-kal magasabb rizikót jelentett a rákhalálozásra. Az étkezés utáni 11 mmol/l vércukorszint pedig 52%-kal növelte a rákhalálozás kockázatát.

A glükóz agysorvasztó hatása

A magas, de még normálisnak tartott vércukorszint csökkent agyméretet eredményez. Egy kutatásban 249, hatvanas évei elején járó önkéntesen demonstrálták, hogy a magas, de még normálisnak tekintett vércukorszint agyzsugorodáshoz vezet. Ez a hippokampusz és az amygdala területén ment végbe, melyek a memóriafolyamatokban és más kritikus funkciókban vesznek részt.

Figyelem! Ezek a „magas” vércukorszintek 6,1 mmol/l alatt voltak, ami a WHO szerint a prediabétesz küszöbértéke! Ennyi már elegendő a két agyterület 6-10%-os zsugorodásához! A közfelfogás szerint „normálisnak” tekintett vércukorszintek valójában veszélyesek is lehetnek.

Hogyan védjük magunkat?

A cukorfogyasztás és a vércukorszint-kiugrások összefüggésbe hozhatók az elhízottság és a cukorbetegség járványos szintű előfordulásával, illetve az egyre növekvő gyakoriságú szív-érrendszeri betegségekkel és az ezekből eredő halálozással.

Kritikus fontosságúak tehát azon lépéseink, melyeket vércukorszintünk csökkentése, illetve az étkezések utáni kiugrások megelőzésére teszünk. E téren alapvető a cukorbevitel korlátozása, az étkezések során a kalóriacsökkentett ételek előtérbe helyezése, a következetesen folytatott tudatos étrend.

Emellett számos gyógynövény, növényi kivonat és egyéb készítmény is segítségünkre lehet a halálos vércukorszint-kiugrások megelőzésében, csökkentésében.

Forrás: Michael Downey – Controlling After-Meal Blood Sugar Spikes. Life Extension Magazine, ford. Mezei Elmira, a teljes cikk a tenyek-tevhitek.hu oldalon olvasható.

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

ParaMedica
Adatvédelmi áttekintés

Ez a weboldal sütiket használ, hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. A cookie-k információit tárolja a böngészőjében, és olyan funkciókat lát el, mint a felismerés, amikor visszatér a weboldalunkra, és segítjük a csapatunkat abban, hogy megértsék, hogy a weboldal mely részei érdekesek és hasznosak.