Josh McMichael, 36 éves szoftvertervező szerint a következő 50 évben olyan izgalmas változások lesznek a világban, hogy szeretne minél tovább itt maradni. Ezért 2 éve csatlakozott a Washington University School of Medicine kutatásához, hogy javítsa egészségét ésmegnövelje élettartamát. Azóta 20%-kal csökkentett kalóriájú étrendet folytat, testsúlya 104 kg-ról 88-ra csökkent, vérnyomása, koleszterinszintje és egyéb paraméterei több, mint egészségesek, közérzete, szellemi frissessége jelentősen javult.Már 3 egyetem kutatói vizsgálják a csökkentett kalóriafelvétel élettani hatását a CALERIE program keretében. Az így táplálkozók magas kalóriájú, alacsony tápértékű ételek helyett tápanyagban gazdagabb ételeket fogyasztanak.
Egy vizsgálathoz olyanokat toboroztak, akik már régóra csökkentett kalórián élnek. Esetükben a testtömegindex nem haladja meg a 17-et, kardiovaszkuláris értékeik tökéletesek, a szívüket az életkoruknál mintegy 15 évvel fiatalabbnak találták.
Már sokat tud a tudomány az életkorfüggő betegségekről, de a csökkentett kalóriabevitellel – ha valaki egyébként a genetikai hajlamai alapján 65 évig élne –, akkor most hozzáadhat még 15-20 évet.
Nincs éhezés! A csökkentett kalóriabevitel szerint élők megtanulták, hogy kevesebb kalóriát fogyasztani nem azt jelenti, hogy kevesebbet kell enni. Valójában nagy mennyiségű ételt fogyasztanak magas tápértékű, de alacsony kalóriájú fogásokkal.
A kalória bevitelét 3000 kalóriáról kb. 2400-ra csökkentették, melyhez például a mediterrán étrend, több zöldséggel és kevesebb hússal tökéletes.
Íme, egy mintaétrend: a reggeli például egy buggyantott tojás, egy alma és egy korpamuffin. A tízórai mogyoró és gyümölcs, az ebéd egy magas rosttartalmú szelet és például vegetáriánus ételek. A vacsora zöldség és hús, tehát aludni sem korgó gyomorral megyünk.
Forrás: Life Extension Foundation, ford. Szendi Gábor, a teljes cikk és a forrásjegyzék a tenyek-tevhitek.hu oldalon olvasható.