Vigyázat: a szemünk is öregszik!

//

Október a Látás Hónapja – ennek kapcsán jusson eszünkbe, milyen felbecsülhetetlen értékű ez a képességünk! Nem is gondolunk rá, mekkora szerepet játszik életünkben, a munkavégzésnél, olvasásnál, autóvezetésnél és minden egyéb tevékenységnél. A külvilágból származó információ több mint 90%-át ugyanis a szemünkön keresztül kapjuk.

Látásunk sajnos az életkorral fokozatosan romlik, ám a genetika mellett a környezeti hatások – UV-sugárzás, dohányzás stb. – is befolyásolják a látáscsökkenést. Ha csak az egyik szemünk romlik, nem mindig észleljük rögtön, ráadásul az agyunk – bizonyos mértékig – képes alkalmazkodni a lassú, fokozatos látáscsökkenéshez, amíg az nem akadályozza mindennapi tevékenységünket.

A szemben az éleslátás helye a retinának mindössze néhány milliméter átmérőjű területe, az ún. sárgafolt, latin nevén makula (macula lutea). Sárgás színét főként a lutein és a zeaxantin nevű karotinoidok adják, melyek egyben a szem belső védelmi rendszerét képezik. Időskori makuladegeneráció esetén csökken a sárgafolt festékanyaga, ez enyhébb esetben a színlátás és a látásélesség csökkenéséhez vezethet. A betegség a 75–84 éves korosztálynak már kb. az egyharmadát érinti.

Homályos látás, a szem visszatérő vagy elhúzódó gyulladásos panaszai (pl. kötőhártya gyulladás, árpa, szemfájdalom vagy gyakori fejfájás) esetén javasolt orvoshoz fordulni, mert e panaszok a „banális” szemészeti problémák mellett komoly betegségeket, például magas vérnyomást, cukorbetegséget vagy akár agydaganatot is jelezhetnek.

A szem egészségének megőrzéséért mi magunk is sokat tehetünk:

  • a káros UV-sugarak kiszűrésére viselt napszemüveggel,
  • monitor előtt végzett munkánál megfelelő világítással,
  • rövidebb szünetek beiktatásával,
  • gyakoribb pislogással és
  • szemtornával, melynek során váltakozva közelebbre és távolabbra fókuszálunk;
  • megfelelő mennyiségű folyadék fogyasztásával.

Szemvédő étrend: A halfélék omega-3 zsírsav tartalma, illetve a lenmag kiváló telítetlen zsírsavai enyhítik a kor előrehaladtával gyakran jelentkező szemszárazságot, amit az idősebbek, illetve a monitor előtt, főleg légkondicionált irodában dolgozók gyakran tapasztalnak. Fogyasszunk sokkal több luteint és zeaxantint sárga, narancssárga vagy sötétzöldszínű gyümölcsök, zöldségek formájában. A lutein fő forrása a káposzta és a spenót, a zeaxantiné pedig a kukorica. A-vitamint például tojássárgájából és májból, C-vitamint paprikából vagy savanyú káposztából nyerhetünk, de a lencsében lévő cink, a sárgarépában található béta-karotin is segít megőrizni a szem épségét. Negyvenéves kor felett, főként irodai munka esetén, akkor is menjünk évente szemészeti ellenőrzésre, ha nincs semmi panaszunk!

Dr. Nagy Mária
szemész szakorvos
Budai Egészségközpont

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

ParaMedica
Adatvédelmi áttekintés

Ez a weboldal sütiket használ, hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. A cookie-k információit tárolja a böngészőjében, és olyan funkciókat lát el, mint a felismerés, amikor visszatér a weboldalunkra, és segítjük a csapatunkat abban, hogy megértsék, hogy a weboldal mely részei érdekesek és hasznosak.