Látásunk sajnos az életkorral fokozatosan romlik, ám a genetika mellett a környezeti hatások – UV-sugárzás, dohányzás stb. – is befolyásolják a látáscsökkenést. Ha csak az egyik szemünk romlik, nem mindig észleljük rögtön, ráadásul az agyunk – bizonyos mértékig – képes alkalmazkodni a lassú, fokozatos látáscsökkenéshez, amíg az nem akadályozza mindennapi tevékenységünket.
A szemben az éleslátás helye a retinának mindössze néhány milliméter átmérőjű területe, az ún. sárgafolt, latin nevén makula (macula lutea). Sárgás színét főként a lutein és a zeaxantin nevű karotinoidok adják, melyek egyben a szem belső védelmi rendszerét képezik. Időskori makuladegeneráció esetén csökken a sárgafolt festékanyaga, ez enyhébb esetben a színlátás és a látásélesség csökkenéséhez vezethet. A betegség a 75–84 éves korosztálynak már kb. az egyharmadát érinti.
Homályos látás, a szem visszatérő vagy elhúzódó gyulladásos panaszai (pl. kötőhártya gyulladás, árpa, szemfájdalom vagy gyakori fejfájás) esetén javasolt orvoshoz fordulni, mert e panaszok a „banális” szemészeti problémák mellett komoly betegségeket, például magas vérnyomást, cukorbetegséget vagy akár agydaganatot is jelezhetnek.
A szem egészségének megőrzéséért mi magunk is sokat tehetünk:
- a káros UV-sugarak kiszűrésére viselt napszemüveggel,
- monitor előtt végzett munkánál megfelelő világítással,
- rövidebb szünetek beiktatásával,
- gyakoribb pislogással és
- szemtornával, melynek során váltakozva közelebbre és távolabbra fókuszálunk;
- megfelelő mennyiségű folyadék fogyasztásával.

Szemvédő étrend: A halfélék omega-3 zsírsav tartalma, illetve a lenmag kiváló telítetlen zsírsavai enyhítik a kor előrehaladtával gyakran jelentkező szemszárazságot, amit az idősebbek, illetve a monitor előtt, főleg légkondicionált irodában dolgozók gyakran tapasztalnak. Fogyasszunk sokkal több luteint és zeaxantint sárga, narancssárga vagy sötétzöldszínű gyümölcsök, zöldségek formájában. A lutein fő forrása a káposzta és a spenót, a zeaxantiné pedig a kukorica. A-vitamint például tojássárgájából és májból, C-vitamint paprikából vagy savanyú káposztából nyerhetünk, de a lencsében lévő cink, a sárgarépában található béta-karotin is segít megőrizni a szem épségét. Negyvenéves kor felett, főként irodai munka esetén, akkor is menjünk évente szemészeti ellenőrzésre, ha nincs semmi panaszunk!
Dr. Nagy Mária
szemész szakorvos
Budai Egészségközpont