8 tipp az ünnepi gyomor rontás ellen

//

Az ünnepek alatt sokan úgy gondolják: végre eljött a büntetlen evés-ivás szezonja – emiatt persze gyakoribb is a gyomorrontás. Hogyan kerülhetjük el az ünnepi lakoma miatti emésztési panaszokat, rosszullétet és az ilyenkor gyakori súlygyarapodást?

Akár 2 kilót is hízhatunk!

Brit felmérések szerint egy átlagember az ünnepek alatt kb. 6000 kalóriányi ételt-italt fogyaszt el egyetlen nap alatt, ami több, mint a háromszorosa a nőknek ajánlott kalóriamennyiségnek, éppen ezért az ünnepi napok alatti rágcsálásoknak, süteményezéseknek, alkoholnak köszöntően akár 2 kilót is felszedhetünk 7-10 nap alatt. A legfőbb probléma ezzel az, hogy sokakon ez rajta is marad, így 5 év alatt akár 10 kilóval is többet nyomhatunk.

Fogadjunk meg pár hasznos tanácsot, hogy az év végi partik és családi összejövetelek alatt is legyen erőnk ellenállni a csábításnak.

8 tipp az egészségesebb ünnepekért

1. Ne együnk tévénézés közben, mert így sokkal többet fogyasztunk, mintha terített asztalnál csakis az étkezésre koncentrálnánk!

2. Ne együnk csak azért, mert előttünk van az étel! Figyeljük a testünk jelzéseit! Ha már csak a „szemünk kívánja”, jobb, ha távolabb ülünk az asztaltól. Az agynak legalább 15 percre van szüksége ahhoz, hogy feldolgozza a jóllakottság érzését, tehát ha várunk egy kicsit, lehet, hogy már nem is érezzük az evési vágyat.

3. Óvakodjunk attól, hogy üres hassal menjünk vásárolni! Ilyenkor nemcsak többet pakolunk a kosarunkba, de számos olyan kalóriabombát is hajlamosak vagyunk hazavinni, amelyektől máskor megtartóztatnánk magunkat.

4. Vigyázzunk, ha koplalással szeretnénk kompenzálni a nagy habzsolásokat, könnyen a nagy diéták, hatalmas evések ördögi körében találhatjuk magunkat. Ezzel az ünnepek után is nehéz lesz szakítani és visszatérni a mértékletességhez.

5. Különösen óvatosnak kell lennünk a karácsonyi, ünnepi partik kínálatával, hiszen a kis falatkák, aperitifek gyakran valóságos kalóriabombák. Azért, hogy ne tűnjünk ünneprontónak, válasszunk kevésbé krémes, kevesebb szénhidrátot tartalmazó nassokat, pl. zöldséges vagy gyümölcsös salátákat, és ne szégyelljünk idővel nemet mondani a kínálásra!

6. Az alkoholfogyasztást nemcsak a szörnyű másnapok miatt érdemes kordában tartani, hanem az alkoholos italok magas energiatartalma miatt is. Ha választanunk kell, válasszunk könnyű bort, és ha röviditalokkal kínálnak, tényleg csak egy kupicányit fogadjunk el!

7. Ne érezzük kényszernek az üvegben maradt szeszes italok elkortyolgatását, hiszen az sem vész kárba – felhasználhatjuk például sütéshez, főzéshez.

8. Amikor úgy érezzük, hogy túlettük vagy kissé túlittuk magunkat, a további nassolás helyett húzzunk kényelmes öltözetet és tegyünk egy 15 perces tempós sétát a ház körül.

A gyomorrontás is lehet veszélyes

A gyomorrontás nem betegség, hanem tünetek összessége, amely magában foglalja a puffadást, az émelygést és a böfögést is. Hátterében jellemzően az áll, hogy a gyomorsav kapcsolatba kerül az emésztőrendszer nyálkahártyájával, ami rendkívül érzékeny. Ha megbomlik az egyensúlya, irritációt, gyulladást válthat ki.

A jelenséget az esetek többségében az evés, ivás, esetleg fertőzés váltja ki. Az egyszerűen, gyorsan múló gyomorrontás nem igényel orvosi kezelést, csak néhány nap diétázást, kortyonként fogyasztott vízzel.

A gyomorrontást el kell különíteni a gyomorégéstől (refluxtól), ugyanis ez utóbbi főleg közvetlenül evés után jelentkezik és tipikusan a mellkasban, a nyelőcsőben okoz kellemetlen érzést. Van ugyanakkor néhány közös tünet, például a hányinger, böfögés, puffadás.

Mikor kell komolyan venni a gyomorrontást? Amikor túl gyakran jelentkezik, mert ez akár a gyomorrák egyik jele is lehet.

Ha tehát 2 hétnél hosszabb ideig tartanak a panaszok, ha étvágytalanságot, fogyást, véres székletet, izzadást, mellkasi, nyaki fájdalmat tapasztalunk, esetleg besárgulunk, mihamarabb forduljunk orvoshoz!

Dr. Mármarosi István
belgyógyász, gasztroenterológus főorvos

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

ParaMedica
Adatvédelmi áttekintés

Ez a weboldal sütiket használ, hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. A cookie-k információit tárolja a böngészőjében, és olyan funkciókat lát el, mint a felismerés, amikor visszatér a weboldalunkra, és segítjük a csapatunkat abban, hogy megértsék, hogy a weboldal mely részei érdekesek és hasznosak.