Keresés
Close this search box.

Mentes finomságok

//

Kedvcsinálóként, íme néhány könnyen elkészíthető, mentes ropogtatnivaló, melyeket ételérzékenyek is fogyaszthatnak, ráadásul – útravalóként – akár magukkal is vihetnek tavaszi kirándulásokra!

Köményes rudak

Glutén-, tej- és tojásmentes, paleo, vegán recept

Hozzávalók: 100 g Nature Cookta napraforgóbélliszt, 50 g tápiókakeményítő, 20 g bambuszrost, 10 g Nature Cookta útifűmaghéj, 20 g szezámpehely (szezámmag kávédarálón őrölve), 1 kávéskanál szódabikarbóna, 1-2 teáskanál citromlé, 300 g hámozott, aprított nyers cukkini (főzőtök, patisszon is jó), 1 dl víz, 30 g Nature Cookta kókuszolaj, 2-3 teáskanál (ízlés szerint) parajdi só, 1 kávéskanál kurkuma, fűszerezéshez őrölt kömény, őrölt bors.

Elkészítés: A szárazanyagokat a szódabikarbóna kivételével tálba mérjük, és alaposan összekeverjük. Beleszórjuk a szódabikarbónát, majd leöntjük a citromlével, hogy jól kipezsegjen.

Az összevágott cukkinit turmixoljuk, hozzákeverjük a vizet és a folyékony kókuszolajat, majd e masszát a szárazanyagokra öntjük, fűszerezzük, alaposan összekeverjük főzőkanállal, majd kézzel is. Ezután félretesszük hideg helyre legalább fél órát pihenni.

Végül elnyújtjuk kb. egy ujjnyi magasságúra, és derelyevágóval a kívánt méretűre, formájúra vágjuk. A tetejét megkenjük kurkumaporral kikevert kókuszkrémmel és megszórjuk köménymaggal.

Sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk, és előmelegített, 185 °C-os sütőben kb. 25-30 perc alatt megsütjük. (A sütési idő sütőnként eltérő lehet.)

Frissen ropogós, másnaposan inkább omlós. Az íze mennyei!

Zabpelyhes ropogós

Hozzávalók: 100 g Nature Cookta gluténmentes zabpehely, 10 g lenmagőrlemény, 50 g Nature Cookta gluténmentes kölesliszt vagy tápiókakeményítő, 5-6 g rózsaszín Himalája só, 40 g zsír vagy kókuszolaj, 150 g nyers cukkini (tök vagy patisszon is jó), ízlés szerint fűszerek (pl. őrölt kömény, fokhagyma, őrölt bors stb.), 70 g puhára főtt sárgarépa + 0,5 dl zöldséglé (zöldség- vagy húslevesből), ennek hiányában ugyanennyi nyers reszelt sárgarépa és víz.

Elkészítés: A szárazanyagokat kimérjük, egybekeverjük. A zöldségeket, a folyadékot és a puha zsiradékot mixeljük, majd a szárazanyagokhoz adjuk és egybekeverjük. Az egész masszát 20-30 percig hűvös helyen pihentetjük, ezalatt a szárazanyagok jól megszívják magukat, kellően beduzzadnak.

Tepsibe sütőpapírt teszünk, vékonyan átkenjük zsiradékkal, beletesszük a masszát, melyet vizezett kanál hátlapjával egyenletesen vékonyra simítunk. 200 °C-ra előmelegített sütőben sütjük, majd kb. 10 perc után kivesszük, és éles késsel berácsozzuk kb. 5×10cm-es téglalapokra. Villával a téglalapokat megszurkáljuk 2-2 helyen, hogy ne púposodjon fel sülés közben a tészta.

A hőmérsékletet 150-160 °C-ra csökkentve még visszatesszük sülni 20-30 percre. Ha a szélén erőteljesebben süt a sütőnk, akkor a szélén lévő szeletek hamarabb megsülnek, így szedjük ki azokat. Ha egyenletesen süt, akkor nincs más teendőnk, mint megvárni, míg a szélek barnulni kezdenek, ekkor van kész a ropogósunk. Hagyjuk a tepsiben kihűlni. Hűlés közben a még puhának látszó szeletek is ropogós keménységűvé válnak. Jó étvágyat hozzá!

Laczkó Zsuzsanna receptjei

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!