- Segítség a szívnek – Kitűnő káliumforrás, mely támogatja a szervezet folyadékegyensúlyát és az optimális vérnyomást.
- Szép haj és bőr – A szőlőmag E-vitaminban gazdag, mely javítja a bőr hidratáltságát, más összetevői pedig fokozzák a fejbőr vérellátását, segítve ezzel a haj tápanyagellátását.
- Támogatja a fogyókúrát – Ki gondolná, hogy egy ilyen édes gyümölcs segítheti a súlycsökkentést? Hatóanyagai akadályozzák a sejtek zsírraktározását. Ám legyünk mértéktartók: egy adag maximum fél csészényi, azaz kb. 16 szem szőlőt jelent!
- Védi a szemet – Egyes hatóanyagai gyulladáscsökkentők és sejtvédők. Vizsgálatok mutatják, hogy a rendszeres szőlőfogyasztás fékezi az időskori látásromlás előrehaladását.
- Immunerősítés, erek védelme – A szőlő resveratrol nevű hatóanyaga támogatja a szervezet védekezését, fékezi az erekben a plakkok képződését, s ezzel az agyi vérellátás romlását, az időskori agyi leépülést.
- Emésztés támogatása – A szőlő magas víz- és oldhatatlan rosttartalmával intenzívebbé teszi a bélműködést.
- Segíti az alvást – Kevesen tudják, hogy a szőlő héja melatonint is tartalmaz, mely megkönnyíti az elalvást és hangulatjavító hatása is van.
- Alacsony glikémiás index – A szőlő magas rosttartalmának köszönhetően nem emeli meg gyorsan a vércukorszintet. A piros és kék szőlő magas polifenol tartalma szintén kedvezően hat a vércukorszintre és az erekre.
Fontos tudnunk:
- A piros és kék szőlők antioxidáns tartalma magasabb.
- A préselt szőlőlé (must) cukortartalma magas és nem tartalmazza a jótékony diétás rostokat, ezért inkább „egészben” együk a szőlőt!
- A vörösbor is jótékonyan hat az egészségre, de ne igyunk többet napi egy pohárnál!
Forrás: webmd.com, Diet and Weight Management, Health Benefits of Grapes