Napi táplálkozásunkban a vitaminok, ásványi anyagok, nyomelemek és enzimek mellett vannak még olyan titokzatos anyagok is, melyek védik egészségünket, természetes „gyógyszerként” hatnak. A táplálkozástudomány egyre több ilyen bioaktív anyagot fedez fel.
Íme néhány példa, hogy mit érdemes beiktatni az étrendbe, miben, mi található!
• A fokhagymában lévő enzim lebontja a szervezetben a mérgeket és semlegesíti őket. Ezenkívül fékezi a degeneratív folyamatokat is. Rengeteg antioxidánst is tartalmaz, amelynek segítségével hatékonyan pusztítja a baktériumokat és vírusokat, valamint erősíti az immunrendszert. Megfázás esetén a hagymafélék fogyasztása elengedhetetlen.
• A banánban triptofán nevezetű anyag van, mely segít legyőzni a stresszt, különleges helyzetek esetén is nyugalmat biztosít.
• A nyers zöldsalátákban klorofill található, mely tisztítja és regenerálja a sejteket, segíti a máj méregtelenítését.
• A zabban növényi hormon, endorfin van, mely fájdalomcsökkentő hatású.
• Valamennyi teljes kiőrlésű gabonafélében megtalálható a szaponin, mely erősíti az immunrendszert.
• A napraforgómagban, a fokhagymában, az olívaolajban és a friss petrezselyemben található fitoszterinek csökkenteni tudják a koleszterinszintet.
• Nemcsak a sárgarépában, hanem például a spenótban is megtalálhatók az ún. karotinoidok, melyek védik a szívet és őrzik szemünk egészségét.
• A citrusfélék olajában – narancs, mandarin, grépfrút – metilált flavonoidok találhatók. Ezek pusztítják a baktériumokat és vírusokat, különösen azokat, melyek megfázás esetén lépnek fel.
• A káposztafélékben, a salátában és a spenótban lévő lutein méregteleníti a gyomrot és a beleket.
• A brokkoliban lévő szulfarofaim mérsékli a káros környezeti hatásokat, segíti a gyomor- és bélrendszer védelmét a degeneratív hatásoktól.
Dr. Balaicza Erika
belgyógyász főorvos
biológiai daganatkezelés, vitamin-infúziók, immunerősítés, allergiák és intoleranciák, Lyme-kór, emésztési zavarok kezelése Tel.: 06/20-588-28-10 www.balaicza.hu