Egy brit felmérés szerint a műtrágya és más mesterséges szerek felhasználása nélkül termesztett zöldségek és gyümölcsök mintegy 40%-kal több tápanyagot tartalmaznak. A bio-tejben pedig 80%-kal több antioxidáns van, amely igen hatásos a szervezet öregedési folyamatának fékezésére, a daganatok és más betegségek megelőzésére. A mesterséges adalékok felhasználása nélkül előállított élelmiszerek a sokak étrendjéből hiányzó vasban és cinkben is gazdagabbak.
A táplálkozáskutatók napi háromszori zöldség, illetve gyümölcsfogyasztást ajánlanak, a felmérésből viszont kiderül hogy, ha valaki bio-zöldségekből eszik ugyanennyit, az tápanyag- és antioxidáns-tartalom szempontjából olyan, mint ha négy adagot enne a vegyszerekkel termesztett növényekből.
Az Egyesült Államokban folytatott korábbi kutatások eredményei szerint a rendszeresen bio-táplálékot fogyasztók körében jóval ritkább bármilyen civilizációs vagy egyéb betegség előfordulása.
Nyugat-Európában az egészségtudatos nők egyre inkább előtérbe helyezik a bio-élelmiszerek fogyasztását már a családtervezés időszakában. Sokan már egy évvel a szülés előtt, a szokásos méregtelenítő kúra mellett, bio-ételek rendszeres fogyasztásával is „vegyszertelenítik” szervezetüket. Mindez folytatódik a szülés után, a csecsemő szoptatása idején, sőt a kisgyermek étrendjének megválasztásában is, egészen három éves korig, immunrendszerének helyes kiépülése érdekében.
Az USA-ban végzett kutatás egyébként kiterjed a hagyományos, illetve a bio-ételek fogyasztása és a gyermekkori túlsúlyosság, továbbá a későbbi kóros elhízás összefüggéseinek vizsgálatára. Annyi bizonyos, hogy a bio-táplálkozás nem járul hozzá például a súlyfelesleg kialakulásához, s nem teszi szükségessé a táplálékokkal bevitt méreganyagok elraktározását, felhalmozását a zsírszövetekben.