Akiknek a szervezetében csökkent a hisztaminlebontó DAO enzim termelődése, azoknak bizonyos ételek fogyasztása kellemetlen tüneteket okozhat, így több élelmiszert kerülniük kell, sőt bizonyos gyógyszerek is gondot okozhatnak.
A tiltott gyümölcs – A hisztaminmentes diétában tiltólistán van például az illatos eper, málna, a paradicsom és a friss padlizsán és spenót is. Egyéni érzékenységtől függ, hogy kinél melyik és milyen mennyiségben okoz panaszt.
A légúti tünetek – orrfolyás, orrdugulás, tüsszögés – mellett bőrpír, csalánkiütés, fej- és torokfájás, puffadás, hasmenés, hányás is gyakori panasz.
Gyógyszerek – Egyes gyógyszerek szedése is fokozhatja a panaszokat, mivel gátolhatják a DAO enzim működését, így az adott ételek fogyasztását követően a szokásosnál jóval komolyabb reakciók léphetnek fel. Ilyen gyógyszerek például a megfázás, a légkondicionáló túlzott használata miatt fellépő légúti betegségek vagy a strandon szerzett húgyúti fertőzések miatt szedett antibiotikumok, illetve a fejfájásra szedett fájdalomcsillapítók is. Ugyancsak sokaknál fokozzák a panaszokat a vérnyomáscsökkentők, a reuma elleni szerek, a nyugtatók és a szívgyógyszerek is.
Tengeri herkentyűk – Nyaralás alatt szívesen próbálunk ki új ízeket, például a tengerparton a tenger gyümölcseit. Sajnos hisztaminintoleranciásként ez nem a legjobb választás, a rákok, kagylók és egyéb tengeri gerinctelenek magas hisztamintartalmuk miatt komoly panaszokat okozhatnak.
Ital, ami tilos – Még a nyári hőségben sem ihatunk citrusféléket tartalmazó limonádét, de a fekete tea, a kávé és a paradicsomlé, illetve a kakaós italok fogyasztása sem javasolt. A borok – főleg a vörösborok – is magas hisztamintartalmú italok, de ugyanígy keressünk más frissítőt a sörök és a pezsgők helyett is!
Dr. Sárdi Krisztina
belgyógyász, gasztroenterológus szakorvos
Budai Allergiaközpont