A köznyelvben sokféle ízületi- és izomelváltozást – így a kopásos, degeneratív elváltozásokat, a mozgást megnehezítő és fájdalmassá tevő ízületi gyulladásokat, gerincbetegségeket, a köszvényt és a csontritkulást is reuma gyűjtőszóval illetjük. Valódi reumának azonban azt a krónikus ízületi gyulladást tekintjük, melynek során fertőzés, góchatás, esetleg autoimmun történés miatt az ízfelszíneket borító szövetek ellen termelődik ellenanyag. A kórfolyamat kialakulásában vélhetően a psziché, az életmód, a táplálkozás és a stressz is komoly szerepet játszanak.
Kezelési lehetőségek
Előrehaladott esetekben a súlyosabb, deformitással is járó állapotot már gyógyszeresen sem lehet helyreállítani. Ilyenkor is érdemes azonban kipróbálni az alábbi módszereket, hiszen a folyamat előrehaladásának üteme és súlyossága mérsékelhető. A biológiai módszerektől azonban csak több hónapon keresztül tartó alkalmazás után várható eredmény, ezért ne adja fel, ha néhány hét alatt nem tapasztal jelentős változást!
Táplálkozás
Mivel a gyulladásos tünetek fenntartásában az arachidonsav nevű zsírsavból keletkező anyagok is szerepet játszanak, javasolt a húsbevitel csökkentése. A legtöbb arachidonsavat tartalmazó élelmiszerek: sertészsír, sertésmáj, kenőmájas, tojásfehérje, sertéscomb, baromfihús, marhahús, borjúhús, camamber sajt, tehéntej. Feltétlenül ajánlott tehát a húsok és az állati fehérjék fogyasztásának korlátozása.
A kalciumot elsősorban savanyított tejtermékekből (joghurt, kefir, túró, sovány sajtok) és egyéb természetes forrásokból (mák, olajos magvak, kovaföld, tojáshéjpor) célszerű fedezni.
Hús helyett hetente akár 2-3-szor is ajánlott a hal fogyasztása. A halolajban ugyanis rengeteg omega-3-zsírsav található, ami védi a sejteket a károsító szabad gyököktől, és a sejtmembrán szétesésekor keletkező gyulladáskeltő prosztaglandin felszabadulásától. Rengeteg omega-3-zsírsav található még a len-, búzacsíra- és repceolajban. Gyulladáscsökkentő hatású az olajos magvakban található linolsav is.
Kezdjük a diétát tisztítókúrával. Önállóan – orvosi felügyelet nélkül – legfeljebb csak egy-két napot böjtöljön! Alacsonyabb testsúly esetén tartson legfeljebb heti egy rizs-ananász napot (párolt barna rizszsel és friss ananásszal), vagy krumplinapot (héjában főtt burgonyával és friss vegyes zöldségsalátával). Törekedjen a bőséges folyadékfogyasztásra: legalább 2,5-3 liter gyógyteát, ásványvizet igyon meg!
A tisztítókúra után javasolt áttérni egy személyre szabott reformtáplálkozásra:
- Minden nap egyen bőségesen rostokban gazdag zöldségeket, salátákat, gyümölcsöket – lehetőleg az étkezések előtt vagy között, éhgyomorra!
- Válassza a teljesőrlésű lisztből készült pékárukat, hagyja ki a főzelékekből, levesekből a rántást, habarást, inkább botmixerrel sűrítsen!
- Fogyasszon változatos, hidegen sajtolt növényi olajokat!
- Bánjon mértékkel az édesítéssel, mert nemcsak hizlal, de rontja is a vitaminok sejtekbe történő felvételét!
- Édes üdítők helyett igyon tiszta vizet, gyógyteákat,higított zöldségleveket!
- Az ételt inkább csak párolja!
- Ne fogyasszon konzerveket, tartósítószert, mesterséges színezéket tartalmazó élelmiszert!
Vitaminok, nyomelemek, ásványi anyagok
Legfontosabbak a sejtvédő, a gyulladáskeltő prosztaglandinok képződését gátló vitaminok és nyomelemek: A-, C–, E-vitamin, cink és szelén. Az E-vitamin és a szelén nagyobb adagja ciklusosan, szünetek közbeiktatásával nélkülözhetetlen része a kezelésnek.
Fizioterápia
▶ Fürdők – Nagyon jó fájdalom- és gyulladáscsökkentő a holttengeri sós fürdő, melyet vérbőséget fokozó illóolajos fürdőkkel (menta, eukaliptusz, rozmaring) váltogathatunk. A gyógyvizek közül a kénes és izotópos vizek a leghatásosabbak.
▶ Pakolások – Az iszap huminsav tartalmának köszönheti gyulladáscsökkentő hatását.
Az agyag segít megszüntetni a duzzanatot, gyorsítja az ízületi folyadék felszívódását, enyhíti a fájdalmat.
A mézes káposztalevél pakoláshoz előzetesen sodorgassuk össze a káposztalevelet, majd mézzel bekenve kössük fel éjszakára a fájós ízületre.
Vörös, gyulladt ízületre, rövid időre jeges borogatást is tehetünk, de ne hagyjuk túl sokáig rajta, mert túlzottan lehűtheti a szöveteket!
Dunsztkötést is készíthetünkgyógynövények – fűzfakéreg, nyírfa, árnika, csalán, körömvirág – keverékének forrázatából vagy a belőlük készült kivonatot tartalmazó krémekkel.
Jófájdalomcsillapítók a méh- és kígyóméreg kivonatok, a hangyasav és a kapszaicin (csípős paprikából) tartalmú szerek is.
▶ Vízkúra – A hideg-meleg váltófürdők a vér- és nyirokkeringés aktiválásával segítik a gyulladásos tünetek enyhítését. A szauna és a gőzfürdő a bőrön keresztül segíti a gyulladást kiváltó, fájdalmat előidéző anyagok kiválasztását. A meleg egyébként segít a fájdalmas izomgörcs oldásában is.
▶ Masszázs – Az akut gyulladásos időszakban legfeljebb csak nyirokmasszázs vagy reflexmasszázs ajánlott. Krónikus szakban, kopásos ízületi elváltozásoknál például, jótékony hatású a teljes testmasszázs, mely javítja az ízületek és izmok vérkeringését.
▶ Mozgásterápia – Legalkalmasabb az egyénre szabott gyógytorna, de kitűnő a jóga, a tánc, a séta, a biciklizés és az ízületeket tehermentesítő víz alatti torna is.
Gyógynövények
Fogyasszunk tea formájában is gyógynövényeket kúraszerűen, 4-6 hét után szünetet tartva! Ajánlom ehhez az immunerősítő és gyulladáscsökkentőkamilla, körömvirág, cickafark, orbáncfű, izlandi zuzmó, legyezőfű, bíbor kasvirág; a vértisztító csalán, zsurló, hibiszkusz, gyermekláncfű, iglicgyökér, petrezselyemgyökér; illetve a fájdalomcsillapító fűzfakéreg, nyírfakéreg, nyárfa, füzény gyógynövényeket. Az afrikai ördögkaromés a dél-amerikai macskakarom is kitűnő fájdalom- és gyulladáscsillapító hatású.
Kiropraktika
Sokat segít a kopásos ízületi betegségek enyhítésében, megszünteti a kényszertartásból adódó fájdalmas ízületi blokkokat.
Relaxáció
Mivel a reumás ízületi gyulladás pszichoszomatikus betegség, a fájdalom és a kialakuló deformitások komoly kedélyállapotromlást is előidéznek. A betegség hatásosabban kezelhető relaxációval, mely segíti az izmok ellazulását is.
Dr. Balaicza Erika
belgyógyász főorvos
Biológiai daganatkezelés, vitamininfúziók, immunerősítés, allergiák, intoleranciák, emésztési zavarok… kezelése
Tel.: 06/20-588-28-10
www.balaicza.hu