A száj nyálkahártyája tehát az első találkozási pont a táplálékbevitel során. A szájüregen a táplálékkal együtt áthaladó ezernyi baktériumtörzs közül – mint említettük – csak 300 az állandó flóralakó. Segítségükkel a szájüreg nyálkahártyájának immunrendszere jórészt képes semlegesíteni a káros vagy fertőző „idegeneket” anélkül, hogy károsítaná saját szervezetét. A közeg, amelyben elhelyezkedik, nedves és meleg, továbbá bőséges tápanyagellátást biztosít főként a nyál gliko-proteinjei és fehérjéi, valamint a táplálékban található erjesztő szénhidrogének formájában.
Születéskor a száj sterilnek tekinthető (kivéve a méhen belüli és a szülés alatti fertőzéseket). 8-10 óra elteltével aerob (oxigén jelenlétében élő) baktériumok telepednek meg, az anaerobok (az előző ellentétei) kicsit később, de találhatók protozoonok, mycoplasmák és gombák is. A száj mikro-flórája folyamatosan változik, a pillanatnyi állapotot számos tényező befolyásolja: a nyál összetétele, a táplálék, az egészségi állapot, a szájhigiéne, a szájápoló szerek, a fogazat állapota, a fogművek és a szervezet immunállapota.
A száj normál flórája (a garat és az orrüreg flórájával megegyezően) nem egyenletesen oszlik el a szájban: a fogakon kialakuló biofilm-baktérium összetétele más, mint az ínytasak folyadékában, ahol egészséges állapotban az aerob fajok, azaz a „jó” baktériumok dominálnak, melyek nem károsítják a fogínyt, és megakadályozzák a káros fajok megtelepedését.
A nyál pH-értéke a nyáltermelés mennyiségétől, és a benne levő bikarbonáttól függ.
Kevés nyál termelődésekor a pH savas irányba – akár 5,3-ig is – csökkenhet, ez kedvez a fogszuvasodás, a plakkok, fogkövek, illetve az ínygyulladás kialakulásának, továbbá jó lehetőség az anaerob Gramm-negatív patogén baktériumtörzsek elszaporodására. Ezen fajok anyagcsere-termékei károsítják a fogzománcot, a fog tartószerkezetét,és gyengítik az immunválaszt.
Bővebb nyáltermelés esetén a pH bázikus (lúgos) irányba – akár 7,8-ig is – tolódhat, ami a plakkok kialakulása ellen hat. A szájüreg pH-értéke nagyban függ a tápláléktól. A jó összetételű nyál – az aránylag nagy pH-ingadozás mellett is – közel semleges (6,5-7,0) marad.
A nyál fizikai-kémiai tulajdonságainak változása kihat arra is, hogy milyen mikroorganizmusok növekednek, szaporodnak el a szájban. Minden külső-belső hatás, ami felborítja a szájflóra egyensúlyát, az az egész szervezet egyensúlyának felborulásához vezethet. A normál flóra és a kórokozók átfedése jelenti a kényes egyensúlyt az egészség és betegség között, mivel a nyál megváltozása gyakran előrejelzi a betegségek megjelenését.
Dr. Cakó Annamária
fogszakorvos
Cakó Klinika
www.vitaminkosar.hu