Kutatási eredmények szerint a szemünket életünk során érő UV-sugárzás 80%-a 18 éves kor előtt történik. A kisgyermekek szeme ráadásul több UV-A sugarat enged át a retinára, mint a felnőtteké, így náluk fokozottabb a kockázat!
Az UV-sugarak főként a retinát károsítják, ami fokozza az időskori vakság fő rizikófaktora, a sárgafolt-elfajulás kockázatát. Az UV-sugárzás roncsolhatja a szaruhártyát, és tönkreteheti a szemlencsét is, szürkehályogot okozva, sőt a szem rákos megbetegedéséhez is vezethet. Azonban az UV-B sugarak károsítják leginkább a szemet. A szabadban dolgozók, a kék szeműek és a lézeres szemműtéten átesettek számára feltétlenül javasolt a napszemüveg viselése, melyet a napvédő kalap nem helyettesít!
A jó napszemüveg 100%-os UV-védelmet biztosít, ezt néhány gyártó „400 nanométeres UV-elnyelés” felirattal jelzi a terméken. Hasznos, ha a szemüveg oldalt is véd, de a lencse ne legyen túl sötét, mert a kitágult pupilla még sérülékenyebb az UV-sugarakkal szemben!
Kifejezetten szemvédő élelmiszer: az A-vitaminban gazdag tojássárgája és a máj, a béta-karotinban gazdag sárgarépa, a paprika és a savanyú káposzta a C-vitamin, a lencse a cink, valamint a spenót és a káposzta az antioxidáns hatású luteintartalma miatt.
Forrás: orvostkeresek.hu