Keresés
Close this search box.

Hogyan éljük túl az ünnepi lakomát?

//

Előfordult már, hogy az ünnepi asztalnál hosszasan ülve, beszélgetve, közben lassan csipegetve, észre sem vette, hogy a kelleténél jóval többet evett, nassolt? Az étel – mint nehéz kő – ült a gyomrában, és ettől egyre rosszabbul érezte magát? Mit tehetünk ilyen helyzetben?

Ne feküdjünk le, maradjunk függőleges helyzetben!

▶ Menjünk friss levegőre, lélegezzünk mélyeket, mozogjunk, sétáljunk hosszan, de ne ugráljunk!

▶ Ne próbáljunk egy újabb étellel – desszerttel, édességgel, savanyúsággal, gyümölccsel stb. – „könnyíteni” magunkon!

▶ Étkezés után, teli gyomorra ne igyunk, főként ne hideg, szénsavas, édes vagy alkoholos italt! A folyadék felhígítja az emésztőnedveket, melyekre nagy szükségünk van. A hideg ital árt a gyomrunknak, „üzemi hőmérséklete” alá hűti májunkat. A szénsavas italok puffadást, savasodást okoznak, az édes és alkoholos italok fokozzák az erjedést, gyomorégéshez, puffadáshoz, gázosodáshoz, fejfájáshoz vezetnek.

Koplaljunk jó néhány órát, ez alatt csak emésztést segítő, a gyomor, epe és a bélrendszer működését javító, a gyorsabb kiürülést, megtisztulást segítő készítményeket fogyasszunk!

▶ Segíthetik az emésztést a gyógynövényteák is.

Forrás: ParaMedica EgészségMagazin

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!