Ennek a genetikai átkapcsolásnak vannak fizikai és szellemi-lelki velejárói. Világunkban már télen is teljes sebességgel pörög az élet, pedig a szervezetnek hasznos egy kis testi-lelki pihenés, ahogy a régiek is tették. Ez a feltöltődés, energiagyűjtés ideje a tavasztól őszig terjedő dolgosabb mezőgazdasági időszakra.
Az ünnepek alatt dekánként hízunk
Fontos, hogy ez nemcsak akkor történik, ha folyamatosan többet eszünk a kelleténél, hanem akkor is, ha csak időszakosan, a kiemelt alkalmakkor tesszük. Hasznos az ünnepek alatt is mértéket tartani, több gyümölcsöt, zöldségfélét, salátát enni, elkerülni a sütemények nassolását és beiktatni az emésztőrendszer számára pihenőnapokat, amikor kevesebbet eszünk – tehát nem böjtöt vagy drasztikus kalóriamegvonást, mert az visszaüthet.
Az ünnepek után kilókat akarunk fogyni
Az ünnepeket követően szeretnénk mielőbb leadni a felszaladt kilókat. A zsíroxidációnak azonban adott sebessége van, amit egy határon túl gyorsítani nem lehet és nem is érdemes, mert minőségi izomszöveteket veszíthetünk a folyadék mellett.Elsődleges cél tehát az energiabevitel kismértékű visszafogása, az élelmi rostok (teljes gabonák, zöldségfélék, gyümölcsök) és a növényi proteinek előtérbe helyezése, és ami ezeknél is fontosabb: a rendszeres testmozgás.
A január és a február mottói: türelem, kitartás, mértéktartás.
Lényeges, hogy az ünnepek utáni erőteljes kalóriamegvonás nem előnyös, sem az agynak, sem a testnek, ezért nem a megszorításra, hanem inkább a minőségi helyettesítésre figyeljünk jobban! A finomított termékek helyére a rostosak; a rizs, burgonya, tésztafélék egy része helyére pedig zöldköretek, a párolt és nyers növények kerülhetnek. Beiktathatunk könnyű főzeléknapokat is, akár zabfasírttal.
A reggelit nem érdemes elhagyni, inkább a vacsorát csökkenteni vagy kiiktatni, sokat nyer ezzel a szervezet.
Kutatómunkánk, eredményeink, innovációink
A BLNCE (kiejtve: belensz) kutatási és fejlesztési program keretében sikerült egy magyar, súlycsökkentést szolgáló, vegán termékcsaládot kialakítani Slim Flash néven. Az eljárás alapja a csíráztatás és a magcsírák tejsavas fermentálása 8-féle probiotikus kultúrával. Így számos értékes anyag képződik: B-vitaminok, oligoszacharidok, tejsav, GABA, oryzanol, rövid szénláncú zsírsavak stb. – ezek támogatják a testsúly optimalizálását.
A shake-alapok adagonként egy milliárd élő probiotikus sejtet tartalmaznak, továbbá minden vitamint, ásványi anyagot és nyomelemet a napi szükséglet minimum 30%-ában. Így a napi étrend egy részét – egy vagy két étkezést – helyettesítő élelmiszernek számítanak.
Az elmúlt években sok szép eredménnyel lettünk gazdagabbak, a fejlesztések igazán beváltak, működnek. Jelenleg hétféle ízben érhetők el, édes és sós változatban egyaránt.
Projektjeink – Blnce és E-mentes övezet
A testsúly beállítása mellett az immunvédelem, a szív- és érvédelem, a bélrendszeri támogatás, a beauty-kérdések (haj, köröm és bőr állapotának javítása), a gyermekkori és időskori védelem, illetve a sporttáplálkozás is kiemelt területünk. Étrend-kiegészítőink is sokak által kedveltek, hiánypótló jellegűek.
Munkánkat két honlapon követhetik az érdeklődők:
- a fejlesztői oldalon: blnce.hu és
- a szélesebb körű ajánlói oldalon: ementesovezet.hu.
Utóbbi egyfajta támogató oldal főként hazai kisvállalkozások, kézműves családi projektek segítésére. (x)
Tóth Gábor
okl. élelmiszeripari mérnök,
élelmiszertudományi tanácsadó,
fejlesztő, életmód-író
taplalkozas@gmail.com