Egyre többen tapasztalják, hogy nemcsak az ünnepi túlevés, hanem a húsvét nélkülözhetetlen „kellékei” – a füstölt sonka, a csokitojás, az élesztővel készült kalács, a kakaós és diós sütemények, sőt az alkoholok, különösen a pezsgő és a vörösbor – kellemetlen panaszokat okoznak. Ezek tipikusan olyan ételek, italok, melyek allergiás reakciót válthatnak ki, felerősíthetik a hisztaminintolerancia tüneteit. Ilyen például a jelzett ételek utáni gyors kipirulás, hőhullám, vérnyomásváltozás, szívritmuszavar, fejfájás, orrfolyás, orrdugulás, bőr- és emésztőrendszeri panaszok.
Táplálkozásunkkal is tudjuk befolyásolni, hogy mennyi hisztamin szabadul fel. A magas hisztamintartalmú ételeken túl olyanok is vannak, melyek fokozzák a szervezet hisztamintermelését, és olyanok is, melyek akadályozzák a hisztamin lebontását. Gyakori az is, hogy a szervezetben alacsony a hisztamint bontó DAO (diamino-oxidáz) enzim szintje, mely a panaszok megelőzése érdekében kívülről is pótolható.
Érdemes tudnunk, hogy a húsvéti finomságokon kívül a boltban készen vásárolható, nem frissen készült ételekben, például a halfélékben gyorsan elszaporodnak a hisztamintermelő baktériumok, és komoly panaszokat okozhatnak. Kerülendők emellett az érlelt sajtok, a mustár, savanyú káposzta, dió, paradicsom, szójaszósz, fekete tea és az energiaitalok is.
Dr. Hidvégi Edit PhD
gasztroenterológus, gyermektüdőgyógyász szakorvos
Budai Allergiaközpont