Keresés
Close this search box.

Klimax cukorbetegen?

//

Menopauza + cukorbetegség = a szövődmények magasabb rizikója – A menopauza már önmagában nagy változásokat hoz, több élettani folyamatra hatással van és megnöveli egyes betegségek rizikóját. De mi a helyzet, ha valaki már eleve betegen, például diabétesszel lép be a változókorba? Hogyan hat a cukorbetegségre a klimax?

A klimax hosszú évekig is elhúzódhat: először a progeszteron szintje csökken, majd az ösztrogén mennyisége csappan meg. E hormonok nagyban összefüggenek a szénhidrát-anyagcserével, ráadásul a menopauza okozta tünetek könnyen összekeverhetők a hipoglikémia jeleivel.

▶︎ A fáradtság és a hüvelyszárazság betudható a klimaxnak, de az alacsony vércukorszintnek is.

▶︎ A gyakori fertőzések utalhatnak a csökkenő ösztrogénszintre, de a megemelkedett glükózmennyiségre is.

A progeszteron és az ösztrogén hormonok nagyban befolyásolják azt, hogy miként reagálnak a sejtek az inzulinra. Ezért könnyen előfordulhat, hogy a jól beállított vércukorszint klimax idején – a hormonváltozás miatt – elkezd ingadozni.

Ráadásul a menopauza idején gyakori súlygyarapodás, a növekvő zsírréteg szintén negatívan hat a szénhidrát-anyagcserére.

Ebben az időszakban jellemzően gyakoribbá válnak:

  • a vércukorszint-ingadozások,
  • a fáradtság és alvászavar,
  • a hangulatingadozások,
  • a szexuális problémák,
  • a különféle fertőzések.

Emellett fontos tudnunk, hogy a diabétesz és a klimax együttesen még inkább növelik az olyan súlyos szövődmények rizikóját, mint például az érelmeszesedés, a trombózis, illetve a csontritkulás.

Amikor tehát belép a cukorbeteg a változókorba, szükségessé válhat a gyakoribb vércukorszint-ellenőrzés, illetve az alkalmazott terápia módosítása is. Emellett érdemes egyes életmódbeli tényezőkre – így a táplálkozásra és a testmozgásra – jobban odafigyelni a felesleges és veszélyes súlygyarapodás megelőzése érdekében is.

Dr. Porochnavecz Marietta
belgyógyász, diabetológus szakorvos
cukorbetegkozpont.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!