Keresés
Close this search box.

Segítsük a női egyensúlyt természetes összetevőkkel!

//

Minden életkorban a hormonális egyensúly fenntartása olyan komplex rendszer munkájának eredménye, ami számos faktor összehangolt működésének eredményeképp jön létre a szervezetben. A mindenkori egészség és jóllét szempontjából ez a kiegyensúlyozott ökoszisztéma kulcsfontosságú, hiszen egy egész életen át hatással van a női szervezet számos fontos folyamatára.

A szervezetben létfontosságú hormonok szabályozzák többek között

  • a menstruációs ciklust,
  • a várandósság alatti folyamatokat – annak létrejöttétől egészen a gyermek megszületéséig,
  • a hangulatot befolyásoló tényezőket,
  • az energiaszintet és még számtalan más, fontos biológiai mechanizmust.

A hormonális egyensúly megbomlása számos negatív következménnyel járhat, azt többféle tünettel jelzi szervezetünk. Az egyensúlyhiány gyakran vezet olyan kellemetlen panaszokhoz, mint például a fájdalmas, rendszertelen menstruáció, a hormonális okok miatt kialakuló akné vagy a nagyobb mértékű hajhullás, illetve a más okkal nem magyarázható hangulati ingadozások.

Abban az esetben, ha a szervezet hormonális egyensúlya, a homeosztázis felborul, és ez az állapot hosszú távon fennmarad, növekedhet olyan betegségek kialakulásának rizikója, mint például a csontritkulás vagy az emlőtumor.

Napjainkban egyre nagyobb az igény az alternatív megoldásokra, a természetes hatóanyagokbanrejlő potenciál minél szélesebb körű kihasználására. A fitoterápia területén több gyógynövény ismert, amelyek támogathatják a hormonális egyensúly helyreállítását, fenntartását.

Például a Dioscorea villosa egy olyan Észak-Amerikában őshonos évelő növény, melynek kivonatait számos kultúrában használták gyógyászati célokra. Alkalmazása elterjedt az ösztrogénpótló terápia természetes alternatívájaként a nők egészségének javítására, valamint gyulladások, izomgörcsök, illetve az asztma kezelésére.

A hormonháztartás egyensúlyhiányának többek között az emlőrák kialakulásában is jelentős szerepe lehet. Ezt az álláspontot helyezi előtérbe egy korábbi kutatás, amely a Dioscorea villosa kivonatot, mint potenciális demetilálószert vizsgálja két emlőrák sejtvonal esetében, amelyek mindegyike szervesen kapcsolódik az ösztrogénhez, illetve az ösztrogénreceptorokhoz.

A vizsgálat megállapításai között szerepel, hogy a Dioscorea villosa kivonat a koncentráció függvényében, jelentősen csökkentette mindkét sejtvonal életképességét. A hatóanyag potenciáljának pontos feltárása érdekében a jövőben a kutatók további vizsgálatokat helyeztek kilátásba.

Fontos szem előtt tartanunk, hogy a hormonális homeosztázis fenntartásában, a női egészség megőrzésében szintén kiemelt szerepe van a tudatos életmódnak.

Szorosan e témakörhöz tartozik egyrészt a rostokban, vitaminokban, flavonoidokban gazdag táplálkozás, másrészt a rendszeres testmozgás, ami a fizikai erőnlét megőrzése mellett fontos hangulatjavító eszköznek számít.

A testedzés legtöbb fajtája alkalmas a hétköznapi stressz, a munkával járó esetleges feszültség levezetésére, ami nemcsak közérzetünket, de egyben hormonális állapotunkat is javíthatja.

Szintén fontos tényező az alvás minősége, ugyanisa rendszertelen, elégtelen mennyiségű és/vagy minőségű pihenés felboríthatja a hormonháztartás természetes egyensúlyát.

Összességében az évek múlásával a hölgyek számára egyre fontosabb lesz, hogy minél több eszközzel és módszerrel, tudatosan segíthessék hormonális egyensúlyuk megőrzését vagy annak helyreállítását, hiszen ez hosszú távú egészségük és jóllétük nélkülözhetetlen feltétele. (x)

Források:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC10415229
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23970424
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25148825

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!