Keresés
Close this search box.

Ma sincs kedved hozzá?

//

A női klimaktérium hormonális változásai és azok következményei sok középkorú pár számára jelenti az intim együttlétek ritkulását, problémássá válását. A hüvelyhám elvékonyodása, sérülékenysége és szárazsága kétségtelenül fájdalmassá teheti az együttlétet. Hogyan segíthetünk ezen?

Normális körülmények között a menopauza, az ún. perimenopauzális krízis (PMC) az utolsó menzesz táján, vagyis a nők többségénél 49-52 éves korban kezdődik és kb. 5 évig tart. Esetenként ez az időszak 5 év helyett akár 15-20 évigis elhúzódhat.

Lélek és hormonok – Gyakori eset, hogy a PMC tüneteiért nem feltétlenül a hormonális eltérések felelősek, hanem sokkal inkább a pszichés állapot. Az extrém stressz, a folytonos lelki terhelés, a nagyobb konfliktusok blokkolják a hőháztartásban is fontos szerepet betöltő petefészekhormon, a progeszteron termelődését. Ennek következtében alakulnak ki például a hőhullámok.

Veszélyben a hormonháztartás – Életkortól függetlenük igaz, hogy a hormonok főként a zsírszövetben raktározódnak, a túlzásba vitt diéta, fogyókúra a „biztonsági tartalékok” elvesztéséhez vezethet. A kóros soványság a másodlagos nemi jegyek eltűnéséhez és az összes hormonális funkció beszűküléséhez vezethet. A nagyobb mennyiségű alkohol fokozza a hormonok vizelettel történő kiürítését, így csökken a vér és a szövetek hormonszintje is. A vitaminok, nyomelemek, ásványi anyagok hiánya is ronthatja a hormontermelődést. A hosszú távú fogamzásgátlás hatására is előfordul, hogy hamarabb jelentkezik a PMC.

Hormonpótlás? – A száraz hüvely valóban fájdalmassá teszi mindkét fél részére a közösülést. A nőgyógyászok előszeretettel írnak fel ilyenkor hormontapaszt, tablettát vagy hormontartalmú krémet. A szintetikus hormonok tartós vagy rendszeres alkalmazása azonban korántsem veszélytelen. Számos klinikai tanulmány felveti ennek kapcsán a trombóziskészség, a gombásodásra való hajlam, a méhnyakrák és az emlődaganat kockázatának kérdését.

Mi lesz veled, házasélet? – A férfiak talán sokszor csak jó kibúvónak, mentegetőzésnek tekintik a panaszt a szexuálisan is egyre érdektelenebb feleségük részéről. Lehet, hogy egyes esetekben a hüvelyszárazság oka valóban a libidó csökkenésében keresendő: ha egy nő nem kívánja párját, nem is tud olyan síkos lenni a hüvelyhám, mint korábban volt.

Ilyen esetekben természetesen leginkább a kapcsolat újraértékelése, rendezése, a férj megértő és türelmes közeledése, a házasság „újraromantizálása” hozhat jelentős segítséget. Ezt kiegészíthetik feszültségoldó, relaxáló módszerekkel is.

Javaslataim

  • A hüvelyhám védelmét segítik a tejsavas kúpok. A külső intim területeken intim mosakodó rendszeres használatával elkerülhetők a gombásodás vagy más fertőzések.
  • A libidó fokozására szedhet kúraszerűen maca és ginzengkapszulát.
  • A klimax okozta tünetek enyhítésére, a hormonháztartás természetes aktiválására hatékony a Villa Rosa nevű növényi készítmény, a méhpempő, orbáncfű és citromfű tartalmú szerek.
  • Nagyon jó harmonizáló hatású a magnézium és a B-vitaminok kombinációja.
  • A Q10 és az NADH javítja a szervezet energiaháztartását, vitalitását.
  • A hüvely síkosságát erre kifejlesztett, a gyógyszertárakban és a fitotékákban kapható gélek és krémek segítségével javíthatja.
  • A vagina rugalmassága, a gátizmok erősítése és a szexuális teljesítmény intim- és medencetornával is fokozható.
  • És ha mindez nem segített, keresse fel nőgyógyászát, forduljon pszichológushoz!

Remélhetőleg a felsoroltak segítségével megoldódnak e kényes problémák is.

Dr. Balaicza Erika
belgyógyász főorvos
Biológiai daganatkezelés, vitamininfúziók,
immunerősítés, allergiák, intoleranciák,
emésztési zavarok kezelése
www.balaicza.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!