Keresés
Close this search box.

Prosztata-megnagyobbodás? Van segítség!

//

A férfiak idősödésével gyakran együtt jár a prosztata jóindulatú megnagyobbodása, melyet nemcsak a kellemetlen tünetek miatt, hanem az esetleges komplikációk megelőzése érdekében is fontos kezelni.

A jóindulatú prosztata-megnagyobbodás az idősödés és a hormonális változások miatt bizonyos mértékben természetes folyamat, mely optimális esetben nem okoz komoly panaszokat. A korábban enyhe tünetek azonban idővel súlyosbodhatnak. Ezek a következők:

  • gyakori, sürgető vizelési inger
  • éjszakai gyakori vizelés
  • vizeletürítési problémák: nehéz elindítás, gyenge vizeletsugár, szakaszos vizelés, a teljes kiürítés nehézsége.

Súlyosabb, kezelést igénylő panaszok:

  • fájdalmas vagy véres vizelés,
  • utócsepegés,
  • vizelési képtelenség,
  • akut gyulladás, mely lázzal, hidegrázással, gát- és deréktáji, herékbe sugárzó fájdalommal járhat.

Panaszmentesség esetén is javasolt 55–60 év felett kétévente a prosztataszűrés. Egyenes ágon (apa, testvér) előforduló rosszindulatú prosztataelváltozás esetén tanácsos az ellenőrzést 45 éves kortól elkezdeni.

A kivizsgálás azért is fontos, mert más betegségek (például prosztatagyulladás, hólyag- vagy vesekő, húgycsőszűkület, idegi szabályozási zavarok és daganatok) kapcsán is jelentkezhetnek hasonló tünetek.

Sok férfi nem törődik a prosztata-megnagyobbodásával, mondván ez a korral jár. Kialakulásában azonban más tényezők, például túlsúly, cukorbetegség, szívbetegség, mozgásszegény életmód is szerepet játszhat, így e kiinduló okok is kezelésre, korrigálásra szorulhatnak.

Mindez fordítva is igaz: a jóindulatú prosztata-megnagyobbodás növelheti más betegségek kockázatát, így ezek megelőzése vagy kezelése is fontos célt jelent.

Lehetséges szövődmények:

▶︎ Húgyúti fertőzés – A nem tökéletesen kiürülő vizeletben könnyebben elszaporodhatnak a kórokozók, visszatérő, kínzó panaszok alakulhatnak ki.

▶︎ Hólyagkő – A pangó vizeletből hólyagkő alakulhat ki, mely később fertőzéshez, irritációhoz, véres vizelethez vagy gátolt vizeletürítéshez vezethet.

▶︎ Hólyagkárosodás – Ha a hólyag nem tud teljesen kiürülni, az a megnyúlását és elgyengülését okozhatja. Így a szerv izmos fala nem lesz képes teljesen összehúzódni, még nehezebbé válik a vizelés.

▶︎ Vesekárosodás – A hólyagban pangó vizelet nyomása közvetlenül is károsíthatja a vesét, illetve a hólyagban elinduló fertőzés átterjedhet a vesére is.

▶︎ Hirtelen vizelési képtelenség – Azonnali orvosi segítséget igényel, mivel sokszor csak a hólyagba vezetett katéter teszi lehetővé a vizelet elfolyását.

Dr. Rákász István
urológus szakorvos
Urológiai Központ

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!