Keresés
Close this search box.

Maradjunk rugalmasak!

//

Testünk minden ízülete egy kifinomult mérnöki alkotás. Ízületek nélkül testünk csaknem merev, mozdulatlan lenne. A legtöbb ízület szabadon mozgatható, felületük porccal borított, melyet az ízületi folyadék táplál. A porcok egyik legfontosabb alkotóeleme (67%-ban) a kollagén, mely anyagával hálószerűen védelmezi és táplálja azokat. Idővel – a kollagéntermelés csökkenésével – romlik a porcok rugalmassága, emiatt egyre nehezebb lesz mozogni, szaladni, ugrálni.

A kollagén olyan rostképző fehérje, mely az izmok, ízületek, porcok, kötőszövetek, csontok, bőr, fog és a köröm természetes összetevője. Ezen belül az I. típusú kollagén alkotja a bőr, az inak és a csontok kollagénállományát. Testünk fehérjetömegének 30%-át a kollagén alkotja, de a bőrben ez az arány eléri a 70%-ot.

A kollagén kóros elváltozása és bomlása számos kötőszöveti betegség okozója. Ezek a betegségek jellemzően az ízületeket, a szívet, az izmokat és a bőrt érintik. A kollagénnek fontos szerepe van a test öregedési folyamatában, melynek során a szervek – melyeknek legfőbb alkotóeleme a kollagén – nem képesek normál élettani funkciójukat ellátni.

Szervezetünkben a kollagén termelése valójában már 25 éves kor felett csökkenni kezd, és 50 éves kor felett már észrevehetően visszaesik. Ennek következménye az ízületek rugalmasságának csökkenése, gyakori merevsége, a bőr ráncosodása, kiszáradása, sőt a körmök és a haj töredezése is.

Mai ismereteink szerint a porcok pusztulásának hátterében a porcszövet alapállományának szerkezeti változása áll. A prágai Károlyi Egyetem Ortopédiai Klinikáján osteoarthrosisban szenvedő betegekkel végzett vizsgálat során a kollagént a glükózaminhoz hasonlóan hatásosnak ítélték a fájdalom enyhítésének gyorsaságában.

Úgy találták, hogy a kollagén rendszeres, kúraszerű alkalmazása elősegítheti a porcok regenerálódását, pótolja az öregedés, a genetikai hajlam vagy a rendszeres fizikai megterhelés miatt kialakult kollagénhiányt.

Az emberi szervezet a bőrön keresztül is képes felvenni azokat az anyagokat, amelyekből hiányt szenved. Ez a magyarázata például a gyógyfürdők, gyógyvizek hatékonyságának, és a kozmetikai ipar is emiatt alkalmazza sikerrel a különféle krémek összetevőiben a kollagént, a hyaluronsavat és sok egyéb hatóanyagot. Egyes esetekben a fájdalmas ízületek kollagénes borogatása is hasznos lehet.

Dr. John M. Stuart, a Tennessee-i Egyetem belgyógyász-reumatológus professzora úgy találta, hogy a szájon át adott kollagénnek nincs mellékhatása, azonban nagyon fontos a megfelelő molekulaméret, hogy a készítmény minél jobban felszívódjon, hasznosuljon. (Medical Tribune News Service)

Táplálékaink közül a húsokban, főleg a szárnyasokban és a halakban van sok kollagén, mely főként ezen állatok inaiban, porcaiban és bőrében található, amit gyakran fel sem használunk az ételekben. A húsok kisült zsírja is sok kollagént tartalmaz, ebből érdemes húslevest főzni.

Egyes gyógynövények képesek stimulálni a szervezetben a kollagéntermelést. E téren szinte első helyen áll az aloe vera, és a belőle készült ital. A körömvirág a kollagéntermelést fokozó krémek egyik fontos összetevője, mely enyhíti a finom ráncokat, hidratálja a bőrt. A fekete áfonyát főként finom lekvárjáról ismerjük, pedig magas antocianozid- és antioxidáns-tartalma miatt a kollagéntermelést is javítja.

A galagonyát évszázadok óta a szívbetegségek kezelésére használják, de hatékonyan enyhíthető vele a porckárosodás, az ízületi gyulladás, emellett serkenti a kollagén termelődését is.

Forrás: ParaMedica EgészségMagazin

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!