Keresés
Close this search box.

Nincs időd a sportra?

//

Napjainkban sokan kényelem vagy időhiány miatt teljesen felhagytak az egészséget, erőnlétet és állóképességet fenntartó rendszeres testmozgással. Ideje nekik is mielőbb aktivizálni magunkat!

A testedzés során a szervezet valójában stresszhatásnak van kitéve, melyhez egyre jobban alkalmazkodva javul a teljesítőképessége. Ehhez viszont be kell tartanunk a fokozatosság elvét, ismernünk saját korlátainkat, hogy megtarthassuk a terhelés-pihenés helyes arányát.

A sport előtti bemelegítés nemcsak azért fontos, hogy lazábban vegyük az akadályokat, hanem a sérülések esélyét is csökkenthetjük vele. Ez bármilyen sport esetében igaz. Bemelegítésként némi gimnasztika után érdemes lendületesen gyalogolni, amit később lassú kocogás válthat fel. Végezzünk kardio- és izomfejlesztő mozgást is!Remek ízületkímélő kardioedzés például az úszás.

Ne maradjon ki a levezetés sem, mivel lazítja az izomzatot, gyorsítja a regenerációt, javítja a későbbi teljesítményt is. Nyújtáskor az izmokat statikusan, rugózó mozdulat nélkül nyújtsuk meg! Minden testhelyzetet 10-20 másodpercig tartsunk ki!

Számos kutatás bizonyítja, hogy az erőnléti edzések (biciklizés, futás, aerobic), illetve az izomerősítő módszerek (pl. súlyemelés) kombinációja jelentősenlassítja az öregedést és egészségvédő hatású. Egy német kutatócsoport megállapította, hogy a testedzés növeli a telomerek hosszát, aktivitását, illetve a mitokondriumok (energiatermelő sejtalkotók) számát, melyek a hosszabb és egészségesebb élet zálogai.

Ne terheljük azonban túl az ízületeket! Óriási terhet jelent a térdízületeknek például a kemény talajon való futás vagy az ugrálással járó sportok. Különösen azok legyenek óvatosak, akiknél a porckopás, a kopásos ízületi gyulladás több rizikótényezője is megtalálható – ilyen például a túlsúly, a korábbi térdsérülés vagy műtét, illetve a családban halmozódó térdproblémák.

Akut fájdalom esetén kerüljük a megerőltető sportágakat, például a futást vagy a teniszt! Ideális mozgásforma ilyen esetben is az úszás.

Dr. Páll Zoltán
sebész, traumatológus főorvos
fajdalomkozpont.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!