Keresés
Close this search box.

Egyre gyakoribb a frontérzékenység

//

Különösen a nők, az idősek és a gyengébb immunrendszerű, más betegségekkel is küzdő emberek viselik nehezen a mostanság igen gyakran változó időjárási frontokat. Mit tehetünk a kellemetlen tünetek csökkentése érdekében?

Hazánkban jellemzően néhány naponta váltakoznak a frontok, ami az arra érzékenyeket igencsak megviseli.

Vizsgálatok szerint ebből a szempontból a legveszélyeztetettebb csoport a leterhelt, stresszes életet élő nők közül kerül ki.

Egyes kisgyerekeknél is megfigyelhető, hogy ilyenkor többet sírnak, rosszabbul alszanak, megváltozik az étvágyuk, különösen az erősen szeles napokon.

A pánikbetegek állapotán is ronthatnak a frontok: felerősödhet a szorongás, ami kihat a légzésre, a szívritmusra és a vérnyomásra.

Aki a melegfrontra érzékeny, annak nehezebbé válik a koncentráció, fejfájás, fáradtság vagy épp ingerlékenység jelentkezik.

Emelkedik a vérnyomás, erősödik a szívinfarktus- és a gyulladási hajlam, gyakrabban fordulnak elő balesetek.

Aki a hidegfrontra érzékeny, az idegességet, lobbanékonyságot tapasztal, esetleg romlanak a reflexei is. Ilyenkor általában emelkedik a koraszülések száma, szaporodnak a gyomor-, vese- és epepanaszok, illetve a görcsök, melyek a szív koszorúereit is érinthetik. Fokozódnak a reumatikus fájdalmak, csökkenhet a vérnyomás.

Életmódtippek

► A magas kálium- és magnéziumtartalmú ételek (pl. banán, alma, szőlő, kukorica, halak, olajos magvak) csökkenhetik a panaszok erősségét.

► Fontos még a B1-, D- és E-vitamin pótlása is, de hasznos lehet a levendulatea vagy a borsmentaolaj szagolgatása például csuklóra, halántékra dörzsölve.

► A szabadban végzett testmozgás hangulatjavító hatású, serkenti az immunrendszert és csökkenti a vérben a stresszhormonok szintjét.

► Kedvező hatású tehát a stresszoldás, a meditáció, a relaxáció, a jóga (mely harmonizálja az energiákat), a masszázs (mely beindítja a szervezet öngyógyító mechanizmusait), illetve a szauna és a váltózuhany is.

Dr. Babai László
életmód-orvos
eletmodorvosikozpont.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!