Keresés
Close this search box.

Nem csak idősen romlik a memória?

//

A Journal of Neuropsychiatry and Clinical Neurosciences című folyóiratban megjelent cikk egy 27 éves fiatalemberről szól, aki azzal kereste fel orvosát, hogy már fél éve furcsa változásokat tapasztal: hallucinál és nagyon romlik a memóriája. A vizsgálat érdekes eredményeket hozott.

A fiatalembert először antipszichotikumokkal kezelték, amitől tünetei tovább súlyosbodtak és már agresszióról, inkontinenciáról és súlyosabb memória-problémákról panaszkodott. Az ezt követő CT vizsgálat kisebb mértékű agyzsugorodást (atrófiát), a vérvizsgálat pedig rendkívül alacsony B12-vitamin-szintet állapított meg. A B12-injekciók hatására idővel az inkontinencia, illetve a memória- és viselkedési problémák teljesen elmúltak, újra jól érezte magát.

Több tanulmány is bizonyítja, hogy a demencia két leggyakoribb formája, a vaszkuláris demencia és az Alzheimer-kór esetében a vér magas homocisztein (Hcy) szintje komoly kockázati tényező. Az emiatt kialakuló agyi atrófia leginkább a hippokampuszt érinti, mely az agynak a memóriáért felelős területe.

A magas homocisztein szint egyben a B12-vitamin-hiány jele, és mivel károsíthatja az érfalakat, más súlyos betegségek – például a kardiovaszkuláris megbetegedések és a stroke – rizikófaktorai között is szerepel.

A Hcy szintje azonban könnyen csökkenthető, és sok ember egészségi állapotát javítaná, ha ezzel tisztában lennének. Sokan úgy gondolják, hogy ez csak az idős emberek problémája, pedig B12-vitamin-hiány miatt – mint a fenti tanulmány mutatja – fiataloknál is előfordul memóriavesztés.

A vízben oldódó B12-vitamin kulcsfontosságú tehát az agy és az idegrendszer számára. Hiánya a memóriavesztésen túl hallucinációkhoz, depresszióhoz, tudatzavarhoz vezethet.

A vér homocisztein koncentrációjának csökkentése B-vitamin-pótlással érhető el. A B12 vitaminhoz viszont csak állati eredetű táplálékból lehet hozzájutni, ez volt a problémája az említett 27 éves vegetáriánus fiatalembernek.

A kutatók azonban figyelmeztetnek, hogy a vitaminpótlás inkább a demencia megelőzésére alkalmas, enyhébb kognitív zavarokban szenvedőknél. A kezelés tehát elsősorban azoknak lehet hasznos, akiknél az agyzsugorodás még nem ért el kritikus szintet és még nem szenvednek súlyosabb demenciában. Véleményük szerint a Hcy-re történő szűrést el kellene végezni minden memóriaklinikán, hogy a magas értéket mutatók B-vitamin-pótlást kaphassanak. Ez Svédországban már ma is így van, reméljük, hamarosan a többi ország is követi példájukat.

Forrás: Maria Cross: Vitamin B12, memory loss and dementia, ford. Czárán Judit, a teljes cikk és a források a tenyek-tevhitek.hu oldalon olvasható.

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!