Keresés
Close this search box.

Mit jelent a rostdús étrend?

//

Az elmúlt 2,5 millió év során az ember vadon termő növényekből és vadon élő állatokból álló, változatos, rostban gazdag étrenden élt. Egy 10 000 éves lelet napi 100-250 gramm mennyiségű rostfogyasztásról tanúskodik. Ehhez képest ma „rostdús étrendnek” számít ennek a töredéke, a napi 20-30 gramm rost is. Valóban ennyivel kevesebb is elég a modern ember számára?

A nyugati világra jellemző rendkívül alacsony rostfogyasztás és az antibiotikumok túlzásba vitt használata miatt kialakult többszörösen rezisztens kórokozóknak „köszönhető” nagyléptékű genetikai átkódolódás kárvallottjai: az ember és evolúciósan hozzánőtt „potyautasai”, illetve a köztük kialakult létfontosságú szimbiózis.

A rostmennyiségen kívül azonban a változatossággal is gond van. Régészeti adatok szerint egy 23000 éves, 90000 növényből álló leletben 142 különböző fajta rostos növény – fűmagvak, gabonafélék, makk, mandula, málna, szőlő, vadfüge, pisztácia és sok más gyümölcs – bizonyítja, hogy régen a rostok milyen gazdag palettáját fogyasztották.

Ehhez képest 2007-es adatok szerint például az amerikaiak 57%-a mindössze ötféle zöldséget eszik, gyümölcsfogyasztásuk 71%-át szintén 5 fajta teszi ki. Ez a minimális változatosság már-már táplálkozási holtpontra viszi a bennünk, velünk szimbiózisban élő baktériumokkal létrejött természetes egyensúlyt.

Hajlamosak vagyunk elfelejteni, hogy az emberi faj jelenlegi evolúciós sikerének nagy részét továbbra is a bennünk élő apró mikroorganizmusoknak köszönheti, melyeknek nincs szüksége egyébre, mint biztonságos lakóhelyre és megfelelő mennyiségű, változatos rostra.

Forrás: Jeff Leach – a teljes cikk és a források a tenyek-tevhitek.hu oldalon olvasható.

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!